Včerejší obchody na Wall Street ve smíšeném tónu

11.04.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


První obchodní den v novém týdnu se na Wall Street odehrál ve smíšeném tónu a hlavní akciové indexy se ve svých zavíracích hodnotách lišily, neboť index DJIA...

...zakončil v plusu a technologický index Nasdaq Composite v mírném minusu. Sentiment na trzích byl určován opět obavami z dalšího pokračování zvyšování hladiny úrokových sazeb, dále se ropa dostala se svou cenou na devítitýdenní maximum. Její květnový kontrakt na NYMEX se zastavil na kursu 68,74 USD za barel (+1,35 USD) v důsledku stálých tenzí ve vztahu k Iránu. V korporátní sféře investoři čekali na report o hospodářských výsledcích za 1. Q. 2006 firmy Alcoa (AA) jako tradičně zahajovacího článku tzv. earnings season. Výsledkem byly solidní čísla tohoto hliníkářského giganta a také posun hodnot v rámci indexu DJIA.



Konkrétní hodnoty hlavních akciových indexů se tak nacházejí na těchto stavech:
Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na hodnotě 11141,33 bodů (+21,29 bodů, resp. +0,2%) s tím, že pořadí akcií TOP 3 tvoří tituly Alcoa (AA), Boeing (BA) a Exxon Mobil (XOM), zatímco skupina FLOP 3 má složení IBM, Wal-Mart (WMT) a Verizon Communications (VZ).

Technologicky zaměřený index Nasdaq Composite je na hladině 2333,27 bodů (-5,75 bodů, resp. -0,2%).

Širší index Standard and Poor´s 500 je na úrovni 1296,62 bodů (+1,12 bodů, resp. +0,1%).
Zobchodované objemy nebyly nijak výrazné, neboť na NYSE se zobchodovalo celkem 1,34 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,86 mld kusů akcií.



Mezi sektorově pozitivní lze zařadit odvětví energií, ropných služeb, utility a počítačový software, na druhé straně došlo k oslabení v sektorech polovodičů, internetů, aerolinek, stavebnictví a počítačový hardware.



Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note pohyboval na kursu 96 13/32 % nominální hodnoty (+5/32 % nominální hodnoty) s výnosem 4,963 % p.a.



Na komoditních trzích (jak bylo již zmíněno) ropa vyšplhala výše a zlato znovu vyrostlo přes hranici 600 USD za trojskou unci. Closing se realizoval na ceně 601,80 USD za trojskou unci (+9,10 USD), což je nové 25-ti leté maximum. Důvodem je opět situace ve vztahu k Iránu a rovněž informace o tom, že Čína má údajně dovolit čínským společnostem držet více zahraničních měn a navýšit svoje zlaté rezervy.

Na forexových trzích se cross rates EUR/USD nacházelo na hranici 1,2101 a JPY/USD bylo na hranici 118,37.



Dnes nebudou zveřejněna žádná makroekonomická data.





Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil


Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE