BHS: Unipetrol - změna splatnosti pohledávek PKN Orlen za Spolanou ve jménu připravenosti na prodej Spolany.

12.04.2006 | , BH Securities
INVESTICE


Společnost Spolana včera odpoledne informovala o změně podmínek úvěrových smluv mezi PKN Orlen a Spolanou, jejichž podstatou je prodloužení splatnosti...

... PKN Orlen jako věřitel Spolany prodloužil v souvislosti s připravovaným prodejem většinového podílu Spolany původní splatnost úvěrových smluv až do 30.6.2006 (předchozí splatnost 31.3.2006) s tím, že v případě, že jakákoliv třetí strana nabude nejméně 50% procent akcií Spolany nebo ji jakoukoliv jinou cestou ovládne, stane se pohledávka splatnou okamžitě.
Zmíněné úvěrové smlouvy byly uzavřeny v květnu 2005 na základě odkoupení dosud nesplaceného dluhu Spolany vůči České konsolidační agentuře (ČKA) koncernem PKN Orlen. Prodejní cena Unipetrolu totiž v sobě obsahovala nejen koupi 62,99% akcií Unipetrolu a podíl ČKA ve společnosti Spolana ve výši 9,76% (oceněno jen 1 mil Kč), ale i pohledávky ČKA za některými společnostmi skupiny Unipetrol v ceně 1,75 mld Kč (nominální hodnota pohledávek je údajně mezi 4 a 4,5 mld Kč) mezi nimiž byla i pohledávka za Spolanou. Celková výše pohledávek za Spolanou byla nyní (k datu 31.3.2006) vyčíslena na 1023 mil Kč.
Zmíněné úpravy úvěrových smluv zajišťují připravenost k uskutečnění prodeje Spolany bez zbytečných průtahů po dohodě s případným kupcem. Lze se domnívat, že termín 30.6.2006 je zatím nejzazším termínem, ve kterém PKN hodlá Spolanu ze skupiny Unipetrol prodat. Bližší podrobnosti o vývoji prodeje akciového podílu ve Spolaně oznámeného v lednu 2006 nebyly zmíněny.
(Zdroj: Reuters, Unipetrol)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE