Souhrn 11. 4. na světových trzích

12.04.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie v úterý prudce oslabily i přes dobrý start výsledkové sezóny   Americké akciové trhy se po nerozhodném vstupu do tohoto týdne vydaly směrem dolů. Hlavní akciové indexy zahájily úterní obchodování mírným ziskem, ale následně...

i

... v průběhu dne zaznamenaly výraznější ztráty. Akciové tituly klesaly napříč celým trhem, když všechny hlavní sektory skončily v červených číslech. Nejhůře se dařilo odvětví telekomunikačních služeb. Důvodem negativní nálady na trhu byly zejména geopolitické problémy související se situací v Íránu a extrémně vysoké ceny ropy, které tak zastínily velmi dobré hospodářské výsledky společností. Výsledkovou sezónu odstartoval výrobce hliníku Alcoa, jehož výsledky předčily očekávání analytiků. Chemická společnost Rohm & Hass zvýšila svou předpověď zisku pro první čtvrtletí a finský producent mobilních telefonů Nokia oznámil, že ceny jeho přístrojů byly v prvním čtvrtletí vyšší, než se očekávalo. Index Dow Jones oslabil o 51.70 bodů na hodnotu 11089.63 bodů a S&P index ztratil 10.05 bodů na 1286.57 bodů. Nejhůře si opět vedl technologický Nasdaq, který oslabil o 22.92 bodů na 2310.35 bodů. Cena lehké ropy opět poskočila vzhůru, když posílila o 0.35% na 68.98 USD a uzavírala na nejvyšší úrovni za posledních osm měsíců.

 

Německý index očekávání firem ZEW v dubnu nečekaně klesl o 0.7 bodů na 62.7 bodů, zatímco ekonomové odhadovali dokonce růst indexu o 2-3 body. Silný růst indexu z konce loňského roku byl vystřídán již třetím poklesem v řadě. Nicméně index se stále drží na relativně vysoké úrovni, která indikuje dobré vyhlídky pro budoucí vývoj. Hlavními důvody, které nepříznivě zapůsobily na vývoj indexu, byly obavy ze zpomalování globální ekonomiky, slabá domácí poptávka a především stále rostoucí cena ropy.

 

Čistý zisk největšího producenta hliníku na světě Alcoa v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl na 608 mil. USD či 0.69 USD na akcii ve srovnání s 260 mil. USD či 0.30 USD na akcii loni. Výsledky tak výrazně překonaly odhady analytiků, kteří očekávali zisk ve výši 0.51 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily na 7.24 mld. USD z 6.29 mld. USD, přičemž odhad trhu byl 7.21 mld. USD. Výborné výsledky byly pozitivně ovlivněny vysokými cenami kovů a silnou poptávkou. Akcie společnosti na základě zprávy posílily o více než 6%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE