BP: AMD reportuje za 1/Q zisk, ale nepříznivá projekce pro 2/Q poslala akcie do červených čísel

13.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Výrobce počítačových procesorů, společnost...

...Advanced Micro Devices Inc. (AMD), včera reportoval zisk za první čtvrtletí oproti ztrátě za shodné období před rokem. Společnost ovšem současně vydala projekci tržeb pro druhé čtvrtletí, která vyšla pod konsensuálním odhadem trhu a akcie firmy oslabily.

Příjmy společnosti za první čtvrtletí zůstaly nezměněny oproti čtvrtému kvartálu a společnost uvedla, že pro druhé čtvrtletí očekává rovněž neměnné příjmy nebo mírně nižší ve srovnání s prvním čtvrtletí, ačkoliv oproti shodnému období před rokem by měly být vyšší o zhruba 65 procent. Vydaná projekce vyšla pod odhady analytiků Wall Streetu, kteří v průměru příjmy společnosti za druhé čtvrtletí odhadují na 1,34 mld. USD.

Za první čtvrtletí společnost včera zveřejnila čistý zisk 184,5 mil. USD/38 centů na akcii, ve srovnání se ztrátou 17,4 mil. USD/4 centy na akcii za shodné tři měsíce před rokem.

Oznámeným ziskem společnost snadno předčila konsensuální odhad trhu pro 30 centů na akcii.

Příjmy společnosti se za první čtvrtletí zvýšily o 8,6 procenta na 1,33 mld. USD z 1,23 mld. USD před rokem, kdy společnost do výsledků svého hospodaření zahrnula i příjmy z divize paměťových čipů Spansion, kterou loni vyčlenila. Bez započtení této divize by loni vykázala příjmy ve výši 780 mil. USD.

Hrubá marže společnosti se za uplynulé čtvrtletí zvýšila na 58,5 procenta z 57,3 procenta ve čtvrtém čtvrtletí.

Akcie AMD včera posílily o 3,11 % na 35,42 USD, v poobchodní fázi ztratily 2,06 % na 34,69 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE