BP: Philips Electronics reportuje za 1/Q vyšší zisk, ale pod odhady trhu

18.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší evropský výrobce spotřební elektroniky, společnost...

...Royal Philips Electronics NV, dnes oznámil, že se zisk společnosti zvýšil v prvním čtvrtletí o 37 procent díky akvizici v divizi osvětlovací techniky a poptávce po polovodičích a televizorech s plochou obrazovkou.

Čistý zisk nizozemské společnosti vzrostl za poslední tři měsíce na 160 mil. EUR/13 centů na akcii ze 117 mil. EUR/9 centů na akcii za shodné období před rokem.

Čtvrtletní tržby společnosti se zvýšily na 7,37 mld. EUR z 6,49 mld. EUR loni.

Generální ředitel firmy Gerard Kleisterlee přesunul zaměření firmy na lékařské systémy a osvětlovací techniky a společnost dnes oznámila, že již hodlá dokončit svůj plán na oddělení polovodičové divize do konce třetího čtvrtletí. Provozní zisk ve třech z pěti hlavních divizí firmy vyšel pod odhady analytiků, zatímco tržby vyšly ve všech divizích firmy nad očekáváním.

Analytici čistý zisk společnosti, která je také největším světovým výrobcem žárovek a holicích strojků, v průměru odhadovali na 222,5 mil. EUR, při tržbách ve výši 7,05 mld. EUR.

EBIT vzrostl za první čtvrtletí na 335 mil. EUR z 207 mil. EUR před rokem, zatímco analytici provozní zisk firmy odhadovali na 348 mil. EUR.

Generální ředitel společnosti minulý měsíc zopakoval, že společnost hodlá do konce roku dosáhnout svého cíle pro 7-10procentní ziskovou marži, která v roce 2005 činila 5,9 procenta. Pro letošní a další roky také společnost počítá s růstem tržeb v rozmezí 5-6 procent, bez započtení směnných kurzů. Celkové tržby firmy činily za loňský rok 30,4 mld. EUR. Společnost dnes potvrdila své cíle pro letošní rok a zároveň uvedla, že vyčlenění její polovodičové divize probíhá dle plánu.

Příjmy v polovodičové divizi vzrostly v prvním čtvrtletí o 20 procent na 1,22 mld. EUR, zatímco její provozní zisk vzrostl více než šestinásobně na 89 mil. EUR. Čipy vyráběné touto divizí jsou využívány v mobilních telefonech firmy Samsung Electronics, vozech Mercedes automobilky DaimlerChrysler AG a hudebních přehrávačích iPod společnosti Apple Computer Inc.

V divizi spotřební elektroniky, největší divizi firmy co do objemu příjmů, se příjmy zvýšily o 13 procent na 2,42 mld. EUR, zatímco provozní zisk této divize vzrostl na 58 mil. EUR ze 46 mil. EUR před rokem.

V divizi lékařských systémů společnost vykázala nárůst příjmů o 14 procent na 1,47 mld. EUR, přičemž provozní zisk divize klesl na 99 mil. EUR ze 100 mil. EUR loni.

Společnost investovala od července asi 2,1 mld. USD do čtyř akvizic. Největší z nich byla akvizice 47% podílu ve společnosti Lumileds zabývající se výrobou svítících diod LED od společnosti Agilent Technologies Inc. za 950 mil. USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE