BP: Hennes & Mauritz reportuje za březen kvůli chladnému počasí vyšší než očekávaný pokles tržeb

18.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Společnost...

...Hennes & Mauritz AB, která soupeří se společností Inditex SA o první místo mezi evropskými prodejci oděvů, dnes uvedla, že za měsíc březen vykázala v důsledku chladného počasí a pozdějších oslav Velikonoc vyšší než očekávaný pokles srovnatelných tržeb.

Tržby společnosti z provozoven otevřených déle než jeden rok klesly v březnu o osm procent, což znamená první pokles za minimálně čtyři měsíce. Analytici dle průzkumu agentury Bloomberg pokles srovnatelných tržeb firmy odhadovali na 4 procenta.

Celkové příjmy společnosti bez započtení měnových výkyvů zůstaly v březnu beze změny, což znamená první případ za minimálně sedm let, kdy firma nevykázala měsíční zvýšení celkových příjmů.

Společnost ztrácí své postavení na trhu ve prospěch firmy Inditex, když otevírá nové obchody v pomalejším tempu než tento španělský konkurent. Švédská společnost je zároveň více než společnost Inditex závislá na zemích jako je Německo, kde neobvykle chladné počasí odradilo v březnu spotřebitele od nakupování. Společnost Inditex získává bezmála polovinu svých příjmů ze Španělska, které se může pochlubit příznivějšími teplotami.

K 31. březnu provozovala švédská společnost 1 216 obchodů, což znamená nárůst o 10 procent oproti loňskému roku. Do 31. května společnost plánuje otevřít dalších 54 obchodů. V letošním roce hodlá společnost otevřít své provozovny v Montrealu a zvýšit počet obchodů v Los Angeles. Firma zároveň plánuje otevřít čtyři obchody v Dubaji a Kuvajtu a zahájit provoz internetového prodeje v Nizozemí.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE