Na amerických burzách se výrazně nakupovalo

18.04.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Obchodování na západoevropských burzách se neslo v duchu očekávání toho co udělají burzy v USA a po celý den se burzovní indexy nacházely v červených číslech a byla...

Obchodování na západoevropských burzách se neslo v duchu očekávání toho co udělají burzy v USA a po celý den se burzovní indexy nacházely v červených číslech a byla cítit obava investorů jít za výraznějšími nákupy. Za těmito obavami jsou zajisté i stále nedořešené a nevyjasněné okolnosti kolem Íránu a také situace mezi Izraelem a Palestinou investorům na odvaze nepřidá. Nicméně díky těmto faktům se zatím daří komoditám jako drahým kovům a ropa si také hledá svůj vrchol. Lze ale očekávat, že současné ceny některých komodit jako například cena zlata odstartuje u některých krátkodobých spekulantů tendence k realizacím zisků.

Nicméně obavu evropských investorů by mohla odstranit téměř nákupní horečka amerických investorů, jež zřejmě podpořeni některými pozitivními reporty některých firem jako např. report investiční banky Jefferies Group, který hlásil 59 procentní nárůst zisku za první čtvrtletí současně s nárůstem vyšších příjmů či kladně vnímané reporty firem UnitedHealth a Manpower. Další neméně významná banka Fifth Third Bancorp zveřejnila za první qvartál sice pokles zisku na 363 mil. USD což přepočteno na akcii činí 65 centů proti shodnému období za loňský rok 405 mil. USD, tedy 72 centů na akcii, nicméně konsensuální odhad analytiků byl 64 centů na akcii.

Výrazněji než celému indexu se dařilo např. akciím společností Hewlett-Packard +4,5%, Alcoa +3,5%, Morgan Stanley +3%, Cisco +3% a taky společnosti Texas Instruments +3,5%. Je tedy možné, že se trhy nadechly k dalšímu posilování a přešlapování z posledních dnů bude vystřídáno chutí investorů nakupovat.

Závěrečné hodnoty amerických indexů: Dow Jones 11.269 bodů (+1,76%), Nasdaq Composit 2.356 bodů (+1,95%) a S&P 500 1.307 bodů (+1,74%).

Autor článku

Pavel Brázda  

Články ze sekce: INVESTICE