Rekordní nárůst indexů za poslední rok

19.04.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodní den na Wall Street názorně ukázal jakou sílu má americký akciový trh, pokud se investoři shodnou na společném sentimentu a „postupu“ v oblasti...

...nákupních příkazů, což se ilustrativně ukázalo na trzích a výsledkem je rekordní nárůst indexů za poslední rok. Hlavní příčinou, která tento nárůst vyvolala, byla informace o podrobném záznamu jednání FOMC FED ze dne 28.3. 2006, kde bylo rozhodnuto o zatím posledním (15. v řadě za sebou) zdvihu benchmarkové úrokové sazby overnight banking rate na hladinu 4,75 % p.a.. Záznam meetingu ukázal, že většina členů měnové komise FOMC FED vyjádřila názor v tom smyslu, že americký rezervní systém FED by měl již přistoupit ke konci scénáře postupného navyšování sazeb z původní úrovně 1,0 % v červnu 2004 až na současných 4,75 % p.a. Rovněž se objevily na zasedání FED i obavy z již přílišného utažení úrokové politiky, která by mohla být spíše kontraproduktivní než aby přinesla kýžené ovoce v podobě vybalancování hladiny úrokových sazeb, růstu ekonomiky a zabránění či ošetření inflačních tlaků. Zmíněná očekávání zastavení růstu sazeb na kratším konci výnosové křivky tak zapůsobily na trhy velmi pozitivním způsobem a došlo k nebývalému rally napříč všemi sektory ekonomiky.



Tento scénář zastínil i další nárůst cen ropy, která se dostala na NYMEX při svém closingu na rekordní maximum 71,35 USD za barel (+0,95 USD) v důsledku konfrontace mezi Západem a Iránem při otázkách řešení nukleárního programu, přičemž není bohužel vyloučena ani militantní cesta.



Hlavní akciové indexy US trhů se tak dostaly na tyto následující hodnoty:
Blue chips index Dow Jones Industrial Average se nachází na niveau 11268,77 bodů (+194,99 bodů, resp. +1,8%) s tím, že skupina TOP 3 má složení Caterpillar (CAT), IBM a Exxon Mobil (XOM), zatímco sestavu FLOP 3 tvoří akcie SBC Communications (SBC), Citigroup (C), Procter and Gamble (PG). Nicméně je třeba dodat, že žádný ze 30 komponentů indexu DJIA neskončil v minusu, což je takřka rarita.

Rovněž technologický index Nasdaq Composite se dokázal vyšplhat na hranici 2356,14 bodů (+44,98 bodů, resp. +1,9%).

Širší index Standard and Poor´s 500 má úroveň 1307,65 bodů (+22,32 bodů, resp. +1,7%).
Informativně je možno dodat, že všechny tři indexy zaznamenaly svůj nejlepší výkon od 21. dubna 2005.

Zobchodované objemy se dostaly na nadprůměrnou hranici a na NYSE se zobchodovalo celkem 1,84 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo celkem 2,24 mld kusů akcií.


Na komoditních trzích vedle rekordního kursu ropy se také zlato dostalo na nové 25-ti leté maximum, které činí 623,30 USD za trojskou unci (+4,50 USD) v případě červnového kontraktu.



Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na kurs 96 11/32 % nominální hodnoty (+9/32 % nominální hodnoty) s výnosem 4,98 % p.a.



Na forexových trzích se cross rates EUR/USD pohybovaly na hranici 1,2303 a JPY/USD na hranici 117,37.





Podle ekonomického kalendáře nás dnes čekají tyto makroekonomické ukazatele: indikátor spotřebitelské inflace v podobě CPI (Consumer Price Index) za březen 06 s očekáváním 0,4% (Core CPI se čeká 0,2%) a poté i informace o stavu zásob ropy a derivátů z ní Crude Inventories.



K dalšímu výhledu v oblasti sazeb je možno přidat informaci o tom, že předpoklady o tom, že FOMC FED zvýší na svém červnovém jednání sazbu již na hladinu 5,25 % p.a. (neboť hladina 5,0 % p.a. je již zřejmě akceptována trhem) klesly po včerejším FOMC Minutes z 54 % na šanci v poměru 28 %. To tedy dává dobrý předpoklad akciovým investorům do dalšího období z hlediska poměru zhodnocení instrumentů s fixním výnosem a právě akciovými trhy.




Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE