BP: Intel oznámil 38% pokles zisku, snižuje projekci celoročních příjmů

20.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světová polovodičová společnost...

...Intel Corp. (INTC) včera reportovala 38% pokles zisku za první čtvrtletí v důsledku zpomalení prodejů čipů do notebooků, když výrobce čelí konkurenci ze strany menších rivalů, zejména společnosti Advanced Micro Devices.

Intel současně snížil projekci příjmů pro rok 2006, citujíc hromadění zásob a ztrátu podílu na trhu. Redukce však nebyla takového rozsahu, jak někteří analytici očekávali, na což akcie firmy v poobchodní fázi zareagovaly 1procentním růstem.

Za uplynulé tři měsíce končící k 1. dubnu poklesl zisk na 1,35 mld. USD/23 centů na akcii ve srovnání s 2,18 mld. USD/35 centy na akcii ve shodném období předešlého roku.

Konsensuální odhad analytiků dotazovaných agenturou Thomson Financial v průměru hovořil o zisku 23 centů na akcii.

Příjmy se v meziročním srovnání snížily o 5 % na 8,94 mld. USD a vyšly tak nad odhadem analytiků, kteří předpokládali příjmy na úrovni 8,91 mld. USD.

Minulý měsíc společnost oznámila mírnou ztrátu podílu na trhu a slabší prodeje mikroprocesorů a snížila tak projekci příjmů pro stávající kvartál na 8 až 8,6 mld. USD, jenž vyšla pod odhadem analytiků, kteří v průměru očekávají příjmy na hodnotě 8,85 mld. USD.

Celoroční příjmy by se podle odhadu Intelu měly pohybovat na úrovni 37,6 mld. USD, když ještě v lednu společnost hovořila o příjmech v rozmezí 41,1 až 42,3 mld. USD. Snížený výhled však vyšel v souladu s odhadem analytiků, kteří očekávají příjmy 38 mld. USD.

Akcie INTC včera zavíraly na ceně 19,56 USD a v poobchodní fázi posílily o 1,23 % na 19,80 USD.

Autor článku

Petra Holcová  

Články ze sekce: INVESTICE