BP: Apple Computer svým ziskem za druhé čtvrtletí překonal očekávání

20.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Společnost...

...Apple Computer Inc. (AAPL) včera reportovala, že silné prodeje počítačů Macintosh a vysoká poptávka po hudebních přehrávačích iPod pomohly firmě zvýšit zisk ve fiskálně druhém čtvrtletí.

Firma současně vydala projekci, která vyšla pod odhadem analytiků, její akcie však přesto rostly o více než 4 procenta, protože dle názoru některých analytiků byla společnost ve svém výhledu příliš konzervativní.

Za tři měsíce končící 1. dubna společnost zaznamenala zisk 410 mil. USD/47 centů na akcii, přičemž za shodné období loňského roku vykázala zisk 290 mil. USD/34centů na akcii.

Analytici, kteří byli dotazováni agenturou Thomson Financial, v průměru zisk odhadovali na 43 centů na akcii.

Čtvrtletní příjmy meziročně vzrostly o 34 % na 3,24 mld. USD, přesto vyšly pod odhady analytiků, kteří v průměru očekávali příjmy 4,54 mld. USD.

Tržby z prodejů hudebních přehrávačů iPod se vyšplhaly na 1,7 mld. USD, za uplynulé čtvrtletí firma prodala 8,5 milionu těchto přehrávačů, což je 61% nárůst ve srovnáni se shodným obdobím loňského roku. Za prodej 1,1 milionu počítačů Macintosh firma obdržela 1,57 mld. USD.

Apple Computer nyní předpokládá, že za třetí čtvrtletí zaznamená zisk 39 až 43 centů na akcii, a to včetně předpokládaných 4 centů na akcii ve formě mimořádných nákladů. Příjmy očekává v rozmezí 4,2 až 4,4 mld. USD. Analytici průměrně očekávají, že společnost vykáže zisk 47 centů na akcii a příjmy 4,73 mld. USD.

Akcie AAPL včera zavíraly na ceně 65,65 USD a v poobchodní fázi posílily o 4,11 % na 68,35 USD.

Autor článku

Petra Holcová  

Články ze sekce: INVESTICE