BP: Německá softwarová firma SAP hlásí za 1/Q nárůst zisku o 11 procent

20.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Vedoucí poskytovatel softwarových e-business řešení, společnost...

...SAP AG, vykázal za první čtvrtletí nárůst zisku o 11 procent, když zakázky od firem jako Honeywell International Inc. podpořily růst společnosti ve Spojených státech amerických.

Čistý zisk německé společnosti za uplynulé čtvrtletí vzrostl na 282 mil. EUR z 254 mil. EUR ve shodném období před rokem.

Příjmy ze softwarových licencí se zvýšily o 22 procent na 528 mil. EUR.

Analytici dotazovaní agenturou Bloomberg v průměru čtvrtletní zisk společnosti odhadovali na 300 mil. EUR a licenční příjmy, které představují klíčový indikátor budoucího růstu firmy, odhadovali na 512 mil. EUR.

Celkové tržby společnosti se v meziročním srovnání zvýšily o 18 % na 2,04 mld. EUR.

Výkonný ředitel společnosti Henning Kagermann dnes zopakoval projekci zisku a tržeb společnosti pro letošní rok a předpověděl, že operace v USA budou pokračovat ve svém "nadprůměrném" růstu. Licenční příjmy v Americe vzrostly v prvním čtvrtletí o 47 procent a společnost získala dalších 40 zakázek od zákazníků, které dříve spolupracovali se společností Oracle Corp, tedy hlavním konkurentem této německé firmy.

Provozní marže společnosti, bez započtení mimořádných nákladů na akvizice a dalších jednorázových položek, se v uplynulém čtvrtletí zvýšila o 0,4 procentního bodu na 22,4 procenta.

Prodeje softwaru firmy v USA vzrostly v prvním čtvrtletí o 25 procent, v Evropě, na Blízkém východě a Africe se prodeje společnosti zvýšily o 7 procent. Na domácím německém trhu se softwarové prodeje společnosti zvýšily o 8 procent, zatímco v Japonsku společnost vykázala pokles prodejů o 18 procent. Společnost ovšem očekává s postupem roku v Japonsku zlepšení svého hospodaření.

Během prvního čtvrtletí společnost přijala 774 nových pracovníků a pro letošní rok má v plánu celkem najmout asi 3 500 nových lidí, tedy stejný počet zaměstnanců, jaký najala i v loňském roce.

Společnost SAP má za cíl pro letošní rok zvýšit své prodeje softwarových licencí o 15-17 procent a zvýšit svůj zisk na akcii bez započtení mimořádných nákladů na 5,80-6 EUR z 5,01 EUR na akcii v loňském roce.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE