Souhrn týdne 17. 4. - 21. 4. na světových trzích

24.04.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Americké akciové trhy na počátku týdne prudce vzrostly, když v úterý si hlavní akciové indexy připsaly největší jednodenní zisky od 21. dubna 2005. Impulsem k silnému posilování akciových titulů byl písemnÝ zápis centrální banky...

... z posledního rozhodování o úrokových sazbách, ve které FED vyjádřil přesvědčení, že zvyšování úroků v USA je u konce. Naděje na upuštění od restriktivní monetární politiky byly ještě umocněny překvapivě mírným růstem výrobních cen. Nicméně jádrový index spotřebitelských cen vzrostl více než se očekávalo a nadšení z definitivního ukončení monetární restriktivní politiky tak bylo částečně utlumeno. Centrální banka USA totiž jasně signalizovala, že postoj k dalšímu zvyšování úrokových sazeb se bude odvíjet od přicházejících makroekonomických dat. Pozitivní nálada mezi investory však převládala v průběhu celého týdne, když byla každodenně podpořena vynikajícími hospodářskými výsledky společností. Vzestup cen akcií nezastavil ani prudký nárůst ceny ropy, která se vyšplhala na nová historická maxima.

 

V průběhu minulého týdne se opět nejlépe dařilo akciím komoditních společností, když ceny mnoha komodit dosáhly nových historických maxim. V důsledku rostoucích cen ropy a zlata mohutně posilovaly akcie energetických a zlatých společností. Index Dow Jones posílil o 1.88% na hodnotu 11347.45 bodů. S&P index vzrostl o 1.72% na konečnou hodnotu 1311.28 bodů a technologický Nasdaq přidal 0.72% na 2342.86 bodů.

 

Evropským akciový trhům se dařilo též velice dobře, když si připsaly dokonce ještě vyšší zisky než jejich americké protějšky. Pozitivní nálada byla podpořena slušnými hospodářskými výsledky evropských společností a doposud výbornou výsledkovou sezónou v USA. Rostoucí ceny komodit opět tlačily ceny akcií těžebních společností nahoru. Slušné zisky zaznamenaly např. těžařské společnosti Antofagasta a Xstrata a ocelářské společnosti ThyssenKrupp a Corus. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém týdnu vzrostl o 2.00% a uzavíral na úrovni 1,397.07 bodů. Index se pohybuje na nejvyšší úrovni od července 2001. Hlavní německý index XETRA DAX 30 posílil o 2.98% na hranici 6094.75 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Index výrobních cen (PPI) v USA se v březnu zvýšil o 0.5% oproti únorovému poklesu o 1.7%, zatímco analytici očekávali jeho zvýšení o 0.4%. Index PPI bez cen potravin a energií vzrostl o 0.1%, což bylo o něco méně než se čekalo, když trh odhadoval zvýšení o 0.2%. Meziročně index PPI stoupl o 3.5% a jádrový index PPI bez cen potravin a energií se zvedl o 1.7%. Makroekonomická data jsou pro akciové trhy zejména s ohledem na nízkou jádrovou inflaci relativně příznivá.

 

Index cen spotřebitelů (CPI) se v březnu zvýšil o 0.4% oproti růstu o 0.1% v únoru a střetl se tak s očekáváním ekonomů. Jádrový index CPI nezahrnující ceny potravin a energií však překvapivě vzrostl o 0.3%, zatímco trh čekal jeho zvýšení pouze o 0.2%. V případě jádrové inflace tak jde o největší nárůst za poslední rok. Meziročně jádrový index CPI vzrostl o 2.1% ve srovnání s 2% před rokem.

 

Index spotřebitelských cen (CPI) Eurozóny se v březnu meziměsíčně zvýšil o 0.6% a naplnil tak očekávání analytiků. Meziročně inflace klesla také v souladu s očekáváním na 2.2% oproti únorovým 2.3%. Růst inflace v únoru byl zapříčiněn zejména sezónním zvýšením cen oděvů. Ze stejného důvodu došlo také ke zvýšení jádrové inflace bez zahrnutí cen potravin a energií. Meziročně však inflace zůstává i nadále na přijatelné úrovni kolem 1.4%.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Čistý zisk poskytovatele investičních služeb společnosti Merrill Lynch v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 61% v důsledku předpokládaného jednorázového nákladu na akciové opce. Zisk společnosti se tak snížil na 475 mil. USD či 0.44 USD na akcii ve srovnání s 1.2 mld. USD či 1.21 USD na akcii před rokem, když zmiňovaný jednorázový náklad činil 1.2 mld. USD. Analytici odhadovali zisk ve výši 0.32 USD na akcii. Tržby společnosti ve stejném období však dosáhly rekordních hodnot, když vzrostly o 28% na 8 mld. USD.

 

Čistý zisk provozovatele internetového vyhledávače Yahoo se v prvním čtvrtletí meziročně snížil na 160 mil. USD či 0.11 USD na akcii oproti 195 mil. USD či 0.13 USD na akcii loni. Zisk za minulý rok však nezahrnuje náklady na akciové opce. Výsledky společnosti se tak střetly očekáváním analytiků. Tržby společnosti ve stejném období vzrostly o 34% na 1.567 mld. USD. Akcie Yahoo na základě zprávy výrazně posilovaly.

 

Čistý zisk počítačové společnosti Apple Computer ve druhém čtvrtletí vzrostl na 410 mil. USD či 0.47 USD na akcii ve srovnání s 290 mil. USD či 0.34 USD na akcii ve stejném období loni. Trh očekával zisk ve výši 0.43 USD na akcii. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o 35% na 4.36 mld. USD, přičemž analytici odhadovali růst tržeb na 4.52 mld. USD.

 

Nizozemská společnost Philips Electronics v prvním čtvrtletí zvýšila svůj čistý zisk o 37% na 160 mil. EUR či 0.13 EUR na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 14% na 7.37 mld. EUR a srovnatelné tržby se zvedly o 10%. Trh očekával zisk v rozmezí 186-310 mil. EUR a tržby v rozmezí 6.95-7.30 mld. EUR. Dobrých výsledků bylo dosaženo zejména díky větší ziskovosti divizí osvětlení a polovodičů. Společnost dále oznámila, že je na dobré cestě, aby ve střednědobém horizontu dosáhla plánovaného růstu tržeb a provozní marže a že bude zkoumat možnosti akvizic.

 

Tržby německé farmaceutické společnosti Schering v prvním čtvrtletí vzrostly o 16% na 1.41 mld. EUR. Dobrý výsledek byl pozitivně ovlivněn zejména prodejem léku na roztroušenou sklerózu Betaferon a antikoncepčního přípravku Yasmin. Společnost dále uvedla, že v prvním čtvrtletí očekává 4% nárůst provozního zisku na cca 240 mil. EUR a vyjádřila přesvědčení, že je na dobré cestě dosáhnout vytyčených cílů pro tento rok. Schering v nedávné době uzavřel dohodu o odkoupení jinou německou farmaceutickou společností Bayer.

 

Největší světový výrobce mobilních telefonů finská společnost Nokia v prvním čtvrtletí dokázala meziročně zvýšit svůj čistý zisk o rekordních 21% na 1.05 mld. EUR či 0.25 EUR na akcii a předčila tak očekávání analytiků ve výši 0.21 EUR. Tržby společnosti vzrostly o 29% na 9.5 mld. EUR. Objem prodaných mobilních telefonů vzrostl o 40% na 75.1 mil. Provozní marže se snížila z 15.1% na 14.4%. Nokia dokázala zvýšit svůj podíl na trhu mobilních telefonů o 3% na 35%.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu ceny ropy a ostatních komodit pokračovaly v růstu, když ceny ropy a vzácných kovů pokořily nová historická maxima. Ve čtvrtek sice došlo k velkému výprodeji napříč trhem s komoditami, nicméně v pátek se ceny komodit navrátily k růstu a veškeré ztráty byly vymazány. Lehká ropa uzavírala týden na hodnotě 75.12 USD za barel, když vyskočila 8.16%. Cena zemního plynu posílila ještě výrazněji, když vzrostla o 11.97% na 8.04 USD za mil. BTU. Cena zlata se pohodlně udržela nad hranicí 600 USD za trojskou unci a pohybuje se tak na nejvyšších hodnotách za posledních 25 let.

 

Na devizovém trhu dolar vůči ostatním měnám výrazně oslaboval. Vůči euru americký dolar ztratil 2.43% a oproti anglické libře se snížil o dalších 2.27%. Vůči japonskému jenu dolar oslabil dokonce o 3.20%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 3.40%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE