BP: Na oznámené výsledky za třetí kvartál a rezignaci generálního ředitele reagovaly akcie Sun Microsystems růstem

25.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Výrobce počítačových serverů a zařízení na zálohování dat, společnost...

...Sun Microsystems Inc. (SUNW), včera po závěru obchodování oznámil, že se jeho čtvrtletní ztráta prohloubila v důsledku mimořádných nákladů, příjmy se však zvýšily díky převzetí společnosti Storage Technology.

Více než čtvrtletní výsledky však firmou zahýbala zpráva, že generální ředitel firmy, Scott McNealy, rezignoval na svůj post. Jednapadesátiletý spoluzakladatel firmy však setrvá na svém postu předsedy představenstva.

Generálním ředitelem se stane Jonathan Schwartz, současný prezident a provozní ředitel firmy. Podle slov společnosti se čtyřicetiletý Schwarz stal generálním ředitelem s okamžitou platností. Nový generální ředitel uvedl, že zatím nemá plány, jakým způsobem změnit strategii společnosti a odmítl reagovat na otázky, zda plánuje další restrukturalizaci spojenou s redukcí počtu pracovních míst. Sun Microsystems v současné době zaměstnává na 38 tisíc pracovníků.

Akcie společnosti v bezprostřední reakci na oznámenou rezignaci posílily o 9 procent. Scott McNealy se dostal pod palbu kritiky od analytiků i bývalých představitelů firmy ohledně vedení společnost, od roku 2001 totiž tržby společnosti rok co rok klesaly.

Za uplynulé tři měsíce firma vykázala ztrátu 217 mil. USD/6 centů na akcii ve srovnání se ztrátou 28 mil. USD/1 cent na akcii ve shodném období roku 2004.

Analytici, kteří byli dotázáni agenturou Thomson Financial, v průměru očekávali ztrátu na úrovni 6 centů na akcii.

Příjmy se v meziročním srovnání zvýšily o 21 procent na 3,18 mld. USD, když analytici odhadovali jejich nárůst na 3,2 mld. USD.

Společnost neposkytla projekci pro stávající kvartál. Analytici však očekávají, že výrobce vykáže ztrátu na úrovni 2 centů na akcii při příjmech 3,6 mld. USD.

Akcie SUNW včera zavíraly na ceně 4,98 USD a v poobchodní fázi posílily o 7,43 % na 5,35 USD.

Autor článku

Petra Holcová  

Články ze sekce: INVESTICE