BP: Ropné společnosti BP Plc kvesl čtvrtletní zisk o 15 procent

25.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší evropská ropná společnost...

...BP Plc dnes reportovala 15procentní pokles zisku za první čtvrtletí poté, co hurikány v Mexickém zálivu a uzavření největší rafinérie firmy snížily produkci společnosti.

Čistý zisk společnosti se za tři měsíce končící 31. března snížil na 5,62 mld. USD/27 centů na akcii ze 6,6 mld. USD/30 centů na akcii za shodné období před rokem.

Bez započtení mimořádných položek firma reportovala za uplynulý kvartál zisk 5,282 mld. USD, ve srovnání s průměrným odhadem analytiků pro 5,21 mld. USD a 4,96 mld. USD vykázanými za shodné období v roce 2005.

Společnost BP ztratila v loňském roce 1,6 mld. USD ze svých tržeb v důsledku zmíněných bouří, a nepodařilo se jí tak vydělat na rekordních cenách ropy. Generální ředitel společnosti John Browne prodává aktiva firmy ve Spojených státech a Severním moři, aby mohl investovat prostředky firmy do nových polí v Rusku a Africe.

Texaská rafinérie společnosti byla během uplynulého čtvrtletí uzavřena kvůli opravám škod způsobených loňskými hurikány a explozí, při které zahynulo 15 lidí. Rafinérie v současné době produkuje 200 000 barelů denně, dodává společnost.

Společnost hodlá za první čtvrtletí vyplatit dividendu 9,375 centu na akcii.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE