BP: TOP UP & DOWN uplynulého týdne

25.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Investiční banka Merrill Lynch počátkem týdne potvrdila „neutral" ratingy internetovým akciím...

...Google /GOOG/ a Yahoo! /YHOO/, krátkodobě nicméně preferuje akcie Gooogle. Podle Merrill Lynch totiž může globální reklamní trh růst tempem 35 % během 1. letošního kvartálu, přičemž společnost Google zřejmě během tohoto období zvýší svůj podíl na trhu z 28 na 30 %, zatímco Yahoo, Time Warner, AOL či Microsoft pravděpodobně podíl ztratí.

J.P. Morgan upgradovala akcie výrobce paměťových čipů Micron Technology /MU/ z „underweight“ na „neutral“, neboť dle jejích průzkumů dojde ve 2. čtvrtletí ke zlepšení cen DRAM čipů. Podle brokera stabilní cenové prostředí zvyšuje potenciál pro expanzi hrubé marže a ziskovosti firmy, zvláště v době, kdy Micron rozšiřuje výrobu do nových ziskovějších oblastí.

Banc of America Securities zvýšila cílovou cenu akcií Texas Instruments /TXN/ ze 39 na 41 USD, citujíc silné kvartální výsledky společnosti. Polovodičový Texas Instruments v úterý reportoval za 1. čtvrtletí zisk 37 centů vs. tržní odhad 35 centů. Banc of America ponechala akciím rating „buy", přičemž akcie označila za jeden z předních investičních tipů v oboru výroby čipů vedle společnosti Microchip Technology /MU/, které také hodnotí ratingem „buy" s cílovou cenou 40 USD. Investiční firma Morgan Stanley pak cenový cíl zvedla ze 36 na 40 USD. Morgan Stanley akciím ponechala doporučení „equal-weight". Doporučením „overweight“ nicméně hodnotí akcie Advanced Micro Devices /AMD/, NVI-DIA /NVDA/, Silicon Laboratories /SLAB/ a Semtech /SMTC/.

Banc of America Securities potvrdila „buy" akciím Qualcomm /QCOM/ a cílovou cenu zvýšila z 54 na 56 USD v reakci na reportované lepší než očekávané výsledky za fiskálně 2. kvartál a výhled v oboru bezdrátové komunikace – prodejů mobilních telefonů a čipů. V tomto oboru tak Qualcomm zůstává jedním z tipů banky vedle finské Nokie hodnocené rovněž doporučením „buy" s cenovým cílem 26 USD.

V návaznosti na smíšené kvartální výsledky společnosti Apple Computer /AAPL/ potvrdily některé brokerské firmy svá doporučení na tento titul - Morgan Stanley dosavadní „overweight“ rating s cenovým cílem 90 USD, UBS „buy“ rating ovšem se sníženou cílovou cenou z 95 na 90 USD.

J.P. Morgan upgradovala akcie výrobce lékařských nástrojů, firmy Boston Scientific /BSX/, z „neutral“ na „overweight“ když uvedla, že akvizice konkurenční firmy Guidant je transformační událostí, která podnítí růst, zvýší potenciál přínosů pro akcionáře a titulu “vdechne“ nový život.

Citigroup naopak downgradovala akcie Dell /DELL/ o 2 stupně z „buy“ na „sell“. Tvrdí totiž, že slabý výhled pro růst prodejů PC v USA, ztráta konkurenčních výhod a expozice vůči saturovaným trhům zvyšují možnost poklesu marží. Cílovou cenu banka zredukovala ze 37 na 28 USD.

A.G. Edwards zvýšila cílové ceny akcií Exxon Mobil /XOM/ ze 69 na 72 USD, BP /BP/ ze 78 na 88 USD, Marathon Oil /MRO/ ze 79 na 96 USD a Occidental Petroleum /OXY/ ze 100 na 118 USD. Všechny uvedené tituly doporučuje „buy“ zmiňujíc ziskovou konzistenci, vysokou ziskovost a silné fundamenty.


Solidní výsledky, rostoucí podíl na trhu a nadprůměrné tempo růstu internetové společnosti Google /GOOG/ citovala většina brokerských firem, když měnila své doporučované cílové ceny nad úroveň 500 USD. Lehman Brothers cenový cíl zrevidovala ze 450 na 530 USD při ratingu „overweight“, Merrill Lynch na 540 USD při upgradu z „neutral" na „buy“ a Goldman Sachs na 525 USD.

Autor článku

Patrik Müller  

Články ze sekce: INVESTICE