Souhrn 24. 4. na světových trzích

25.04.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie v pondělí mírně korigovaly, ropa výrazněji oslabovala   Americké akciové trhy začaly nový týden poklesem, když všechny tři hlavní akciové indexy zaznamenaly mírné ztráty. Oslabování akciových titulů lze odůvodnit mimo jiné...

... i technickými faktory, když z krátkodobého hlediska se trh s akciemi zdá být poněkud překoupený. Ke zdravé korekci dochází po velmi vydařeném předešlém týdnu, ve kterém si index Dow Jones dokázal polepšit o plných 1.9% a dosáhl tak největšího týdenního zisku za poslední tři měsíce. Oslabení indexů nedokázaly odvrátit ani klesající ceny ropy a klesající výnosy státních dluhopisů. Příjemně trh svými hospodářskými výsledky překvapily např. společnost Caterpillar či American Express. Index Dow Jones oslabil o 11.13 bodů na hodnotu 11336.32 bodů a mírně tak korigoval ze svého šesti ročního maxima. S&P index se snížil o 3.17 bodů na 1308.11 bodů a stále se drží blízko svého pěti letého maxima. Největší pokles zaznamenal technologický Nasdaq, když ztratil 9.48 bodů na 2333.38 bodů. Ceny lehké ropy spadla se svých historických maxim na úrovni 75 USD za barel, když oslabila  o 2.45% na 73.33 USD za barel.

 

Průmyslová výroba v Německu se v únoru překvapivě zvýšila o 1.0%, zatímco ekonomové očekávali její meziměsíční růst pouze o 0.6%. Průmyslová výroba za leden byla revidována směrem nahoru. Data jsou relativně příznivá a potvrzují zdravý růst aktivity průmyslu a celé německé ekonomiky. Stále silný zůstává především růst zahraniční poptávky, nicméně nepatrné oživení lze pozorovat již i v oblasti domácí poptávky.

 

Čistý zisk internetového obchodníka s cennými papíry TD Ameritrade v prvním čtvrtletí se více než zdvojnásobil, když meziročně vzrostl na 173 mil. USD či 0.30 USD na akcii oproti 77.4 mil. USD či 0.19 USD na akcii před rokem. Tržby společnosti se zvýšily  na 497 mil. USD z 232 mil. USD. Společnost dále prohlásila, že akvizice společnosti TD Waterhouse se záhy projeví v ještě větším zlepšení jejích výsledků. TD Ameritrade zavede rovné poplatky za obchodování ve výši 9.99 USD na veškeré internetové obchody s akciemi. Akcie společnosti na zprávu reagovaly negativně, když oslabily o 9.72%.

 

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis dokázala v prvním čtvrtletí zvýšit svůj čistý zisk meziročně o 32% na 1.96 mld. USD, přičemž trh očekával zisk v rozmezí 1.51-1.81 mld. USD. Tržby společnosti vzrostly o 13% na 8.3 mld. USD, zatímco analytici odhadovali tržby v rozmezí 8.21-8.77 mld. USD. Novartis v letošním roce plánuje nárůst čistých tržeb, bez zahrnutí akvizice firmy Chiron, v rozmezí 5-9% a rekordní výši čistého zisku. Akcie společnosti však nejdříve na relativně dobrou zprávu reagovaly poklesem, ale na americké burze nakonec dokázaly posílit o 0.26%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE