Souhrn 25. 4. na světových trzích

26.04.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie v úterý opět slabší pod vlivem obav ze zvyšování úrokových sazeb     Americké akciové trhy se ani v úterý neubránily mírnému oslabování a všechny tři hlavní akciové indexy opět skončily v červených číslech....

a ... Trh mohl být opět velice spokojen s řadou hospodářských výsledků společností za první čtvrtletí, které hravě předčily očekávání analytiků. Pozitivní náladu mezi investory však opět smetla obava z dalšího zvyšování úrokových sazeb. Překvapivě nepříznivě totiž na vývoj akciových titulů zapůsobily nad očekávání dobré zprávy o spotřebitelské důvěře a prodeji stávajících domů, které znovu potvrdily velmi zdravý stav americké ekonomiky a daly centrální bance další důvod k pokračování v restriktivní monetární politice. V průběhu úterního obchodování však ztrácely nejenom akcie společností citlivých na pohyb úrokových sazeb, ale i akcie energetických společností, a to v důsledku dalšího mírného poklesu ceny ropy. Index Dow Jones oslabil o 53.07 bodů na hodnotu 11283.25 bodů a S&P index se snížil o 6.37 bodů na 1301.74 bodů. Nejnižší pokles zaznamenal technologický Nasdaq, když ztratil jen 3.08 bodů na 2330.3 bodů. Cena lehké ropy druhý den v řadě oslabovala, když ztratila 0.61% na 72.88 USD za barel.

 

Index spotřebitelské důvěry v USA se v dubnu zvýšil na 109.6 z březnových 107.5 bodů a překvapivě tak vzrostl na nejvyšší úroveň za poslední čtyři roky. Data předčila odhady analytiků, kteří očekávali dokonce pokles indexu na 106 bodů. Důvěra spotřebitelů byla pozitivně ovlivněna zejména příznivým výhledem trhu práce, který tak zastínil obavy z rostoucích cen pohonných hmot.

 

Index Ifo v Německu v dubnu nečekaně vzrostl na 105.9 ze 105.4, zatímco ekonomové odhadovali snížení indexu na 104.8 – 104.9. Z výsledků lze usuzovat na zdravou výkonnost německé ekonomiky a zesilování hospodářského růstu v prvním pololetí, přičemž společnosti nejlépe hodnotí situaci v exportu a naopak k mírnému ochlazení sentimentu dochází v maloobchodu.

 

Ztráta počítačové společnosti Sun Microsystems se ve třetím čtvrtletí zvýšila na 217 mil. USD či 0.06 USD na akcii ve srovnání s 28 mil. USD či 0.01 USD na akcii ve stejném období loni. Tržby společnosti však vzrostly o 21% na 3.18 mld. USD. Zatímco v případě zisku se společnost střetla s očekáváním trhu, tržby společnosti zaostaly odhady analytiků, kteří očekávali 3.21 mld. USD. Společnost zároveň oznámila, že po 22 letech odstoupil z funkce generálního ředitele (CEO) Scott McNealy a nahradil ho dosavadní prezident a provozní ředitel Jonathan schwarz. Akcie Sun Microsystems na zprávu zareagovaly z počátku velmi pozitivně, když vyskočily o více než 10%. V průběhu obchodní seance však nadšení z příchodu nového CEO vyprchalo a akcie se rychle zbavily předchozích zisků, když na závěr seance zůstaly téměř beze změny.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE