BP: Tabáková společnost Imperial Tobacco zvýšila svůj zisk o 14 procent

26.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Britská tabáková společnost...

...Imperial Tobacco Group Plc, vyrábějící cigarety Lambert & Butler, dnes oznámila, že se zisk společnosti za první pololetí zvýšil o 14 procent, když firma zvýšila svůj podíl na trhu v Africe, Asii a na Středním východě.

Čistý zisk společnosti za šest měsíců končících v březnu vzrostl na 397 mil. GBP (709 mil. USD) z 349 mil. GBP za shodné období před rokem.

Analytici dle průzkumu agentury Bloomberg v průměru pololetní zisk společnosti odhadovali na 389 mil. GBP. Během tohoto období společnost prodala 86,3 mld. cigaret, což znamená nárůst o devět procent.

Tabákové společnosti se sídlem v západní Evropě, kde se počet kuřáků snižuje, expandují do zemí jako je Rusko a Turecko. Společnost Imperial prodala v prvním pololetí v Africe, Asii a na Středním východě o 13 procent více cigaret za podpory značek Davidoff, Exellence a Horizon.

Tržby společnosti bez započtení daní vzrostly o 2,9 procenta na 1,5 mld. GBP a provozní zisk firmy vzrostl o 3,7 % na 592 mil. GBP.

V prvním pololetí společnost investovala 296 mil. GBP do zpětného odkupu akcií a zvýšila dividendu za toto období o 12 procent na 18,5 pence na akcii.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE