BHS: Komerční banka - odhad čtvrtletních výsledků

26.04.2006 | , BH Securities
INVESTICE


Odhad hospodaření Komerční banky pro první čtvrtletí 2006 je...

...následující:

(mld Kč) 1Q 2006 1Q 2005 Změna (%)
Čisté úrokové výnosy 3,44 3,28 4,9%
Čisté poplatky a provize 2,09 2,08 0,5%
Čisté provozní výnosy 5,74 5,57 3,1%
Zisk před tvorbou rezerv 2,84 2,78 2,2%
Čistý zisk 1,94 1,93 0,5%

Uvedený odhad výsledků banky pracuje s předpokladem pokračujícího růstu čistých úrokových výnosů (oproti roku 2005, kdy meziroční nárůst úrokových výnosů dosáhl celkově mimořádných téměř 10%, zde s ohledem na vývoj v několika předcházejících létech uvažujeme meziroční nárůst „jen“ poloviční), přičemž více než s růstem úrokových sazeb je tento vývoj spojován se změnami v produktovém portfoliu banky.
Čisté poplatky a provize mají odhadovanou dynamiku meziročního růstu cca 1%, což odpovídá přibližně i vývoji v loňském roce a k tomuto očekávání opravňuje pravděpodobný růst počtu (bankovních) transakcí.
Poměr nákladů k výnosům se předpokládá na historických hodnotách kolem 50,5%.
V odhadech se nepočítá s žádnými „one-offs“, jakými byly např. prodeje majetku, či majetkových účastí. Banka sice naznačovala možnost prodeje pozemků, u takovýchto transakcí však lze předpokládat delší dobu jak na sjednání, tak následné vypořádání, že se zdá být málo pravděpodobné, že by ovlivnily hospodaření tohoto roku.
Určitým faktorem nejistoty je odhad výše odpisů.
K růstu zisku by mělo v roce 2006 pomoci snížení efektivní sazby daně z příjmů o cca 2% na očekávaných 24,8%.
Celkově by se tedy 1.Q. měl vyvíjet ve stoupající linii, jak jsme zvyklí z minulých let. „Problém“ nastane až na konci roku, kdy bude patrně chybět nějaká ta miliarda z rozpuštěných rezerv, jež vždy pozdvihla celkový roční čistý zisk nad úroveň 9 mld Kč.
Ve vztahu k dalším odhadům zveřejněným na různých webech a v tisku lze pozorovat určitý rozptyl v představách o dynamice meziročního vývoje výnosů v provozní oblasti, a to např. od 5 do 20% např. v čistých úrokových výnosech (ČÚV), i když rozdíly odhadů v absolutních číslech nejsou velké.
Tento efekt jde pravděpodobně na vrub nejen zmíněné představě o vlastní dynamice výnosů, ale i na vrub rozdílů v započtení sezónního vývoje výnosů. Podle minulých dvou let realizovala banka v 1.Q. méně než 24% celoročních výnosů, což je započteno v našem odhadu a i tím se asi posouvají naše čísla na dolní mez intervalu odhadů.
Termín zveřejnění výsledků banky je v pátek 28.6. 10:00.

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE