BP: Společnosti Alcatel poklesl čtvrtletní zisk o 16 procent

27.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světový poskytovatel širokopásmové přístupové infrastruktury, společnost...

...Alcatel SA, dnes reportoval 16procentní pokles zisku za první čtvrtletí, když v tomto čtvrtletí společnost nezopakovala zisk z prodeje svého podílu ve firmě Nexans SA. Provozní zisk pařížské společnosti se ovšem zvýšil o 85 procent díky prodejům síťových produktů.

V uplynulém čtvrtletí společnost hospodařila s čistým ziskem 104 mil. EUE/8 centů na akcii, ve srovnání se ziskem 124 mil. EUR/9 centů na akcii za shodné období před rokem, kdy společnost vykázala mimořádný zisk z prodeje svého 15procentního podílu ve francouzské společnosti Nexans. Analytici dle průzkumu agentury Bloomberg očekávali pokles zisku o 15 procent na 106 mil. EUR.

Divize vybavení pevných linek, největší divize společnosti, těží z poptávky po sítích umožňujících přenos dat a videa. Tržby této divize vzrostly o 29 procent na 1,27 mld. EUR. Společnost Alcatel, jež tento měsíc souhlasila s převzetím společnosti Lucent Technologies Inc. (LU) za 13,4 mld. USD, očekává v letošním roce nárůst ziskovosti i tržeb.

Tržby společnosti v prvním čtvrtletí vzrostly o 18 procent na 3,07 mld. EUR, a předčily tak odhady trhu pro 11% růst.

Provozní zisk firmy vzrostl v tomto čtvrtletí na 198 mil. EUR ze 107 mil. EUR v roce 2005, a překonal tak očekávání analytiků pro zisk 189 mil. EUR.

Alcatel předpokládá, že za druhé čtvrtletí vykáže nárůst příjmů mezi 5-7 procenty a pro celý rok počítá s růstem příjmů přesahujícím pět procent.

Společnost zopakovala svoji prognózu, že ve druhé polovině roku vykáže zpomalení tempa růstu svých příjmů.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE