BP: ABB hlásí za první kvartál nárůst zisku o 2,5 procenta

27.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Přední světová společnost zabývající se rozvodem elektrických sítí, výrobou elektrických motorů a průmyslových robotů,...

...ABB Ltd., zvýšila v prvním čtvrtletí svůj zisk o 2,5 procenta, když energetické firmy v Asii rozšířily své operace a energetické společnosti v USA obměnily stárnoucí zařízení.

Čistý zisk švýcarské společnosti vzrostl na 204 mil. USD ze 199 mil. USD ve shodném období před rokem. Zakázky společnosti vzrostly o 15 procent na 7,09 mld. USD.

Oznámený zisk společnosti vyšel v souladu s průměrným odhadem analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg, ale analytici dotazovaní agenturou Reuters předpokládali zisk na úrovni 215 mil. USD.

Poptávka po produktech společnosti ABB se zvyšuje, když ekonomický růst v Číně a Indii podporuje energetickou expanzi a americké státy obnovují stará zařízení. Generální ředitel společnosti Fred Kindle plánuje akvizice poté, co společnost urovnala azbestové spory, které ji v roce 2002 přivedly téměř ke krachu.

Společnost předpokládá, že tržní prostředí bude po zbytek letošního roku příznivé na pozadí zvyšující se poptávky po zařízeních firmy na přenos energie v Asii a na Středním východě. Společnost ovšem varovala před rizikem pramenícího z rapidně se zvyšujících cen ropy.

Provozní zisk společnosti se za uplynulé tři měsíce zvýšil o 30 procent na 509 mil. USD. Tržby firmy se zvýšily o sedm procent na 5,42 mld. USD. Analytici dle průzkumu agentury Reuters provozní zisk firmy odhadovali na 466 mil. USD, při příjmech 5,5 mld. USD.

Společnost má za cíl vykázat v období let 2005-2009 roční růst příjmů o více než 5 procent, když současně hodlá do roku 2009 zvýšit svoji provozní marži nad 10 procent. Za první kvartál firma reportovala provozní marži 9,4 procenta.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE