Index Dow Jones Industrial Average nejvýše za posledních 6 let

27.04.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Při středečním tradingu se na Wall Street akciovým trhům dařilo, když zejména blue chipový index Dow Jones Industrial Average zaznamenal svůj nejvyšší closing za...

...posledních více než 6 let. Trh byl povzbuzen některými solidními makroukazateli, dále tzv. Beige Book amerického rezervního systému FED ukázala objektivně dobrý stav ekonomiky USA a také je k tomu třeba přidat dobré, resp. nad očekávání trhu reportované hospodářské výsledky firem jako jsou Boeing, Amazon.com a PepsiCo. Tyto všechny náležitosti ukazují na utěšený stav současného akciového trhu, který by měl nyní těžit ještě z dokončovacích fází reportů hospodářských výsledků za 1. Q. t.r. všech veřejně obchodovatelných firem na amerických akciových trzích (samozřejmě v závislosti na pohybech hlavních komodit – ropy a zlata) a rovněž stále se objevující otázka dalšího průběhu úrokové politiky FED ve vztahu k inflaci, růstu ekonomiky a výši sazeb. Pokud bude dosaženo určitého equilibria v těchto vztazích, měl by FED alespoň přistoupit k modifikaci vlastní úrokové politiky.



Hlavní akciové indexy amerického akciového trhu jsou nyní nastaveny na těchto hladinách:
Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 11354,49 bodů (+71,24 bodů, resp. +0,63%) s tím, že do pořadí TOP 3 lze zařadit akcie General Motors (GM), Caterpillar (CAT) a Procter and Gamble (PG), zatímco skupina FLOP 3 má složení Exxon Mobil (XOM), Altria Group (MO) a Hewlett-Packard (HPQ). Index je nyní na nejvyšším bodovém stavu od ledna 2000.


Technologicky laděný index Nasdaq Composite se dostal na hranici 2333,63 bodů (+3,33 bodů, resp. +0,14%).


Stejně tak širší index Standard and Poor´s 500 se nachází na vyšší hodnotě 1305,41 bodů (+3,67 bodů, resp. +0,28%).


Zobchodované objemy byly na burzách opravdu solidní, neboť na NYSE se zobchodovalo celkem 1,76 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 2,1 mld kusů akcií.
Je třeba připomenout, že sice trh postoupil na poměrně vyšší stavy, ovšem jistá nervozita na trzích pramenila z dnešního vystoupení šéfa FED B. Bernankeho, který předstoupí se svým projevem před Kongresem a jeho Joint Economic Committee.
Podle sektorů lze zjistit, že oslabily akcie energií, biotechnologií, polovodičů a utilit, zatímco se více dařilo sektorům stavebnictví, internetům, networks a retailovým řetězcům.



Na komoditních trzích se ropa na NYMEX dostala se svou cenou níže na kurs 71,93 USD za barel (-0,95 USD) a zlato realizovalo closing na ceně 642,0 USD za trojskou unci (+7,80 USD) v případě červnového kontraktu.



Na forexových trzích se cross rates EUR/USD pohybovaly kolem hranice 1,2435 a JPY/USD se obchodovalo na hranici 114,71.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na kurs 95 12/32 % nominální hodnoty (-11/32 % nominální hodnoty) s výnosem 5,10 % p.a., což je nejvyšší stav od května 2002.



Podle ekonomického kalendáře nás dnes čekají tyto makroukazatele: Initial Claims ke dni 22.4. t.r. (očekávání je na úrovni 305K) a tzv. Help-Wanted Index za březen (očekává se 40,0).



Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE