BP: Míra nezaměstnanosti ve Francii klesá na nejnižší úroveň od ledna 2003

28.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Míra nezaměstnanosti ve Francii v březnu překvapivě poklesla na svoji nejnižší úroveň za více než tři roky, když rychlejší ekonomický růst a vládní...

...pomoc podpořily najímání nových pracovníků ve třetí největší ekonomice Evropy.

Počet nezaměstnaných Francouzů klesl v březnu oproti únoru o 30 000 na 2,58 milionu. Míra nezaměstnanosti se díky tomu snížila na 9,5 procenta, což představuje její nejnižší úroveň od ledna 2003. V únoru byla na úrovni 9,6 procenta.

Ekonomové na základě průzkumu agentury Bloomberg očekávali pokles počtu nezaměstnaných o 10 000 a míru nezaměstnanosti beze změny.

Evropské společnosti těží ze zvyšující se celosvětové poptávky a 3,7procentního poklesu eura vůči dolaru během posledního roku, což činí evropské zboží více konkurenceschopné v zahraničí.

Francouzský ministr financí Thierry Breton včera zopakoval, že očekává do konce roku pokles míry nezaměstnanosti pod hranici 9 procent, když francouzská ekonomika expanduje 2-2,5procentním tempem. Do poloviny roku 2007 by se měla míra nezaměstnanosti dle jeho vyjádření dostat na úroveň 8,7 procenta.

V rámci snahy o urychlení vytváření nových pracovních míst francouzský ministerský předseda Dominique de Villepin v lednu oznámil, že zmírní zákon o propouštění mladých zaměstnanců z práce. 10. dubna byl pak přinucen zrušit zákon o pracovních smlouvách pro mladé, aby tak ukončil protesty studentů a představitelů odborů.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE