BP: Americká ekonomika má za sebou nejsilnější růst za 2,5 roku

28.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Americká ekonomika rostla během prvních třech měsíců letošního roku nejsilnějším tempem za 2,5 roku, a rychle se tak na pozadí růstu výdajů a investic...

...zotavila z nevýrazného čtvrtého čtvtletí.

Hrubý domácí produkt USA rostl v prvním čtvrtletí 4,8% tempem, což představuje více než dvojnásobek 1,7% růstu ve čtvrtém čtvrtletí a současně se jedná o nejsilnější tempo růstu za jakékoliv tři měsíce od třetího čtvrtletí roku 2003, kdy americká ekonomika rostla 7,2% tempem.

Oznámený růst za první čtvrtletí jen mírně zaostal za odhady analytiků Wall Streetu, kteří očekávali nárůst o 4,9 procenta.

Tempo růstu cen se oproti čtvrtému čtvrtletí zpomalilo. Ukazatel osobních výdajů bez započtení potravin a energií se v prvním čtvrtletí zvýšil o dvě procenta ve srovnání s 2,4% zvýšením ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.

Výkon HDP za první čtvrtletí podpořily zvýšené vládní investice do rekonstrukcí po ničivých hurikánech, které zasáhly oblast Mexického zálivu v loňském roce. Výdaje federální vlády vzrostly o 10,8 procenta, což vychází v silném rozporu se čtvrtým čtvrtletím, kdy vládní investice klesly o 2,6 procenta. Jedná se současně o nejsilnější nárůst vládních investic od druhého čtvrtletí roku 2003, kdy vzrostly o 22,1 procenta.

Obchodní společnosti také během prvního čtvrtletí zvýšily své investice, když jejich výdaje vzrostly o 14,3 procenta, ve srovnání s 4,5% zvýšením ve čtvrtém čtvrtletí. Zároveň se jedná o největší nárůst za bezmála šest let, od 14,8procentního zvýšení ve druhém čtvrtletí roku 2000.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE