Na Českou spořitelnu působila dividenda, na ČEZ emise a co nového v Komerční bance.

28.04.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Souhrn vlivů na akciové trhy v uplynulém týdnu

• Výplata dividendy České spořitelny
• Korekce ČEZ
• Růst Komerční banky
• Český Telecom

Uplynulý týden, zvláště čtvrtek a pátek, byl ve znamení zvýšené aktivity na kapitálovém trhu RM S. K větším obchodům investory vybídly zvláště akcie ČEZ. Index RM S oslabil o necelých 100 bodů a týden uzavřel na 2 428 bodech. Na akcie působily především silné prodejní tlaky ze zahraničí a některé negativní korporátní informace.

Česká spořitelna, která se obchoduje na Volném trhu RM S, oslabila o 30 Kč – z hodnot 750 Kč na pátečních 720 Kč. Za poklesem můžeme hledat vliv rozhodného dne pro výplatu dividendy. V případě České spořitelny jím byl 26.duben a navržená dividenda právě 30 Kč. ČS zvýšila čistý konsolidovaný zisk za 1Q o 200 mil.Kč na 2,5 mld.Kč.

Hlavní viník korekce byl tento týden ČEZ. Za výletem kurzu akcie pod hranici 800 Kč můžeme hledat několik faktorů.
Vlnu prodejů spustila informace o nadbytku emisních povolenek nejen v České republice (nadbytek 14 mil kusů povolenek), ale i jinde v Evropě a s tím spojený pokles jejich ceny na amsterodamské burze ECX. Pro ČEZ to byla negativní zpráva, neboť v případě že se cena povolenek bude držet na současné hodnotě, nebude společnost schopná realizovat celý plánovaný výnos spojený s jejich případným prodejem. Dalším nebezpečím je spekulace o množství a alokacích emisních povolenek v dalším období. Silné zahraniční prodeje stlačily cenu akcie z hodnot kolem 845 Kč ze začátku týdne až hluboko pod 800 Kč při pátečním obchodování. V pátek bylo také dosaženo minimálních hodnot na 781 Kč. Ve stínu korekce zůstaly pozitivní informace o plánu společnosti na obnovu uhelných elektráren. Modernizace čeká v první fázi elektrárnu Tušimice II. Investice do kompletní obnovy by měla dosáhnout téměř 20 mld. Kč.

Velmi pozitivně reagovali investoři na výsledek valné hromady Komerční banky, která se konala 26.dubna a rozhodla o výplatě dividendy 250 Kč z akcie. Očekávání investorské veřejnosti se pohybovalo do 140 Kč a zpráva byla tedy poměrně překvapující. Celkem KB vyplatí 9,5 mld. Kč, což představuje 104% čistého nekonsolidovaného zisku.
V pátek byly uveřejněny výsledky hospodaření za 1Q, ve kterém společnost hospodařila se ziskem 2,3 mld. Kč (60,8 Kč na akcii) – tj. +20% oproti předešlému období při výnosech 6,017 mld. Kč. Na cenu akcie měly tyto informace pozitivní vliv, kurz akcie KB se zvýšil z pondělních 3 422 až k čtvrtečním maximálním 3 625 Kč. Komerční banka uzavírala týden na 3 533 Kč.

Výsledky hospodaření se tento týden pochlubil také Český Telecom. Dle neauditovaných výsledků společnost zvýšila čistý zisk o 23,1% y/y na 2,1 mld. Kč při výnosech 14,8 mld. Kč (+0,5% y/y).


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s

Autor článku

Roman Jandík  

Články ze sekce: INVESTICE