BP: Boeing kupuje dodavatele leteckých dílů Aviall za 1,7 mld. USD

02.05.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Americký výrobce letadel, společnost...

...Boeing Co. (BA), v pondělí oznámil akvizici dodavatele leteckých dílů, společnosti Aviall Inc. (AVL), za 1,7 mld. USD. Prostřednictvím akvizice hodlá Boeing rozšířit své servisní operace na pozadí růstu počtu objednávek nových letounů.

Současně se jedná o první větší transakci provedenou novým výkonným ředitelem firmy Jamesem McNerneyem, který se svého postu ujal před 10 měsíci.

Chicagská společnost loni přijala rekordní počet 1 002 objednávek komerčních letounů a její evropský konkurent Airbus přijal 1 055 zakázek, když po celém světě dochází k oživení cestování.

Předpokládá se, že divize Commercial Aviation Services společnosti Boeing vykáže za letošní rok příjmy ve výši asi 3 mld. USD, což by se mělo s koupí společnosti Aviall zvýšit o dalších více než čtyřicet procent. Loni vykázala společnost Boeing celkové příjmy ve výši 55 mld. USD.

Na základě podmínek kontraktu Boeing za společnost Aviall zaplatí 48 USD v hotovosti, což představuje 27procentní navýšení oproti páteční zavírací ceně akcií Aviall 37,70 USD na NYSE. Boeing zároveň převezme dluh společnosti Aviall ve výši 350 mil. USD.

Uzavření transakce by mělo být dovršeno do konce září.

Akcie BA včera posílily o 0,49 % na 83,86 USD, v poobchodní fázi zpevnily o 0,24 % na 84,06 USD, akcie AVL přidaly 24,56 % na 46,96 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE