BP: Denní komentář

02.05.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Spojené státy

Obavy z prodloužení cyklu utahování měnové politiky seslaly akciové trhy v pondělí níže poté, co se Ben Bernanke, nynější šéf americké centrální banky, vyjádřil v tom smyslu, že si trh mohl špatně vyložit jeho slova vyřčená minulý týden v Kongresu a počítat s brzkým ukončením zvyšování úrokových sazeb. Akcie tak otočily směr, ačkoliv se většinu dne pohybovaly výše díky příznivému vývoji tržeb maloobchodní společnosti Wal-Mart Stores či reportu průmyslové aktivity.

Světový maloobchodník Wal-Mart zaznamenal růst svých akcií o 90 centů na 45,93 USD poté, co firma oznámila, že srovnatelné tržby, tedy tržby z obchodů otevřených déle než jeden rok, vzrostly v dubnu o 6,8 procent a vyšly tak nad původní projekcí firmy pro 4 až 6% růst.

Index institutu řízení dodávek pro výrobní sektor v dubnu vzrostl na 57,3 % z březnových 55,2 %. Index se zvýšil nad očekávání. Ekonomové předpokládali pokles o zhruba 0,2 bodu. Hodnota indexu nad 50 % naznačuje posílení sektoru služeb, který zahrnuje vše od dopravy po finanční služby.


Evropa

Evropské kapitálové burzy zahájily po prodlouženém víkendu obchodování růstem za pomoci pozitivních výsledkových zpráv vedené společností Credit Suisse Group.

Německý index Xetra Dax 30 na počátku obchodování posiloval o 0,1 % na 6 017 bodů, britský FTSE 100 otevřel seanci růstem o 0,2 % na 6 035 bodů a CAC 40 zahájil obchodování poklesem o 0,02 % na 5 187 bodů.


Podrobnější zpráva zde

Autor článku

Petra Holcová  

Články ze sekce: INVESTICE