Cenový pokles se v dubnu nevyhnul trhu RM-S

02.05.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Dubnové obchodování s cennými papíry bylo ovlivněno faktory, které se týkaly především probíhajících valných hromad a na nich schvalovaných dividend

a obchodování mohly ovlivňovat i zveřejňované výsledky za 1. čtvrtletí 2006. Do první skupiny rozhodně patří Komerční banka, kde rekordní dividenda ve výši 250 korun pomohla akciím k růstu oproti konci března o 9 %. Naproti tomu problémy především s vyhlídkami tabákového průmyslu vedly k poklesu kurzu akcií Philip Morris o 13,6 %, což byl největší meziměsíční pokles z báze indexu PK 30. Ovšem na vývoj trhu působil i degresivní sentiment ostatních trhů, takže v celkovém vyznění byl trh ve znamení velké rozkolísanosti s nevýraznou tendencí k poklesu.

Na konci března se index pohyboval pod hranicí dvou a půl tisíce bodů a měsíc uzavíral na hodnotě 2495,07 bodu. V průběhu dubna se index dostal na maximální hodnotu 2540,75 bodu, což bylo 6. dubna, k této hodnotě se přiblížil ještě 25. dubna, kdy uzavíral den na hodnotě 2534,54 bodu. V posledních dvou dnech výrazně index ztratil a měsíc uzavíral na 2427,83 bodu, a to bylo o 2,7 % méně než uvedená závěrečná březnová výše indexu a současně minimální měsíční hodnota. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší hodnotou indexu činil v dubnu 4,6 % (v březnu to bylo 3,6 %).

Největší meziměsíční růst v bázi indexu zaznamenaly akcie Severomoravských vodáren a kanalizací Ostrava, které se koncem března obchodovaly za 914 korun, ovšem koncem dubna to bylo již za více než čtrnáct set korun. Růst kurzu představuje 54,4 % a růst se projevil především po zveřejnění zprávy o prodeji 98,5 % akcií společnosti španělské společnosti Aqualia, která je dceřinou společností koncernu FCC. Společnost FCC má, dle informací na webových stránkách emitenta, stoleté zkušenosti ve stavebnictví a komunálních službách. Dne 11.4.2006 uveřejnila společnost Penta, původní vlastník, že podepsala smlouvu o prodeji akcií Aqualii, v ten den se akcie obchodovaly za 954 korun. Již následující den kurz vzrostl na 1049 korun a v růstu pokračoval prakticky až do konce měsíce.

Mezi nejvíce rostoucí akcie se v uplynulém měsíci zařadily i akcie společnosti TOMA, která je zaměřena na poskytování služeb cca 130 subjektům v průmyslovém areálu společnosti, ve kterých je zaměstnáno cca 2 000 lidí. Zaměření činnosti na areál je výhodou, neboť zde má zaručen odbyt svých služeb s velmi omezeným přístupem pro konkurenci. Na konci března uzavíraly akcie obchodování na kurzu 365 korun, koncem dubna posílily o 13,6 % na 415 korun, přitom akcie této společnosti patří mezi relativně likvidní investici. Kurz se dlouhodobě drží na úrovni čtyř set korun a výkyvy zde zřejmě souvisejí pouze se sentimentem trhu.

Na opačném pólu se v dubnu ocitly akcie Philip Morris ČR, které v průběhu měsíce ztratily 13,6% a uzavíraly měsíc na 14 358,90 Kč. Kurz se tak dostal na dlouhodobé minimum Podle internetového serveru IPOINT hodlá údajně společnost snížit distributorům a prodejcům marži u nejprodávanějších cigaret až o 4,5 % (z cen bez spotřební daně) a reagovala by tak na konkurenční boj v levném cenovém segmentu a na dramatický pokles tržního podílu, který dle výzkumu AC Nielsen v únoru meziročně poklesl téměř o 8 % na 62,2 %.

Nejprodávanějším cenným papírem na oficiálním trhu RM-S jsou již řadu měsíců akcie ČEZ. Přesto se ani akcie této stále se rozšiřující elektrárenské společnosti nevyhnuly poklesu kurzu. Téměř celý měsíc se akcie držely nad hranicí osmi set korun, ale v posledních pěti dubnových obchodních dnech neustálých poklesů, se akcie propadly až na 778 korun. Závěrečný kurz z posledního dubnového dne byl o 5,4 % nižší než poslední březnový den.

Na volném trhu RM-S se v dubnu projevily shodné tendence, jako na oficiálním trhu. Cenová hladina se v dubnu snížila o 3,5 %, když ztratily především největší emise tohoto segmentu. Největší emisí na volném trhu jsou podle tržní kapitalizace akcie České spořitelny. Jejich kurz na volném trhu se v meziměsíčním srovnání snížil o 0,8 %. Druhá největší emise a zároveň emise nejlikvidnější, akcie Mittal Steel Ostrava, ztratily v dubnu 2,8 % a třetí Třinecké železárny dokonce nejvíc ze všech emisí na volném trhu, 20,5 %. Mezi likvidní tituly na tomto trhu patří rovněž akcie Vítkovic, které však v dubnu posílily o 3,4 %, největší skok učinily akcie Tatry, které byly v březnu za 105, ale koncem dubna za 125 korun.

Na oficiálním trhu bylo koncem dubna celkem dubna 116 emisí, v tom bylo 64 emisí akcií, 50 dluhopisů a dva podílové listy. Ve srovnání s koncem března se snížil počet akcií o pět a počet dluhopisů o jeden. Z trhu odešly dvě akcie United Energy, kde majoritní vlastník uplatnil sqeez-out, akcie Perly změnily po rozhodnutí valné hromady podobu na listinné, akcie Kdynia a Harvardského Průmyslového Holdingu byly převedeny na volný trh. Z volného trhu byly vyloučeny akcie Madety rovněž na základě uplatnění sqeez-out.

Ing. Ivan Nápravník
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Ivan Nápravník  

Články ze sekce: INVESTICE