BP: Americké automobilky i nadále ztrácí ve prospěch asijských rivalů

03.05.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Americké automobilky...

...Ford Motor Co. (F), General Motors Corp. (GM) včera oznámily další pokles prodejů svých automobilů, když spotřebitelé upřednostnili asijské automobilky a americké firmy tak i nadále ztrácí svůj podíl na domácím i zahraničním trhu.

Světová automobilka General Motors vykázala za duben 11% propad v prodejích. Automobilka Ford Motor oznámila 7% pokles. Divize Chrysler automobilky DaimlerChrysler AG ohlásila 4 procentní pokles prodejů, a to zejména v důsledku vysokých cen pohonných hmot a vlivu pohotovějších asijských konkurentů, jako například společnosti Toyota Motor.

Japonská automobilka tak za březen vykázala nejlepší měsíc ve své historii, když oznámila 9% nárůst prodejů a Honda Motor reportovala 6,5% zvýšení.

Automobilka Ford však oznámila, že duben byl zatím nejlepším měsícem prodejů hybridních vozů Ford Escape a Mercury Mariner, jejichž prodeje se více než zdvojnásobily. Společnost potvrdila svůj cíl, že do roku 2010 hodlá celosvětově prodat 250 tisíc hybridních vozů.

General Motors nezměnila výhled prodejů svých automobilů pro druhý kvartál v Severní Americe, ale očekává, že v Evropě vyrobí 502 tisíc vozidel, tedy o 12 tisíc více, než odhadovala před měsícem.

Akcie GM končily včerejší seanci růstem o 2,52 % na 23,22 USD a v poobchodní fázi oslabily o 0,04 % na 23,20 USD. Akcie F zavíraly na ceně 6,91 USD a v poobchodní fázi přidaly 0,14 % na 6,92 USD.

Autor článku

Petra Holcová  

Články ze sekce: INVESTICE