Souhrn dění na světových trzích v měsíci dubnu

03.05.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Americké akciové trhy v průběhu uplynulého měsíce zaznamenaly smíšené výsledky. Index Dow Jones a S&P se vyšplhaly na nová pětiletá maxima, zatímco technologický Nasdaq z rekordních úrovních mírně korigoval. V průběhu...

a ... celého měsíce převažovala pozitivní nálada, která byla podpořena vynikajícími hospodářskými výsledky společností a dalšími aktivitami z oblasti fúzí a akvizic. Příznivý sentiment byl však opět tlumen obavami z dalšího zvyšování úrokových sazeb, které byly umocněny nad očekávání dobrými makroekonomickými zprávami. Centrální banka USA totiž jasně signalizovala, že postoj k dalšímu zvyšování úrokových sazeb se bude odvíjet od přicházejících makroekonomických dat. Příznivé ukazatele znovu potvrdily velmi zdravý stav americké ekonomiky a daly centrální bance další důvod k pokračování v restriktivní monetární politice. Pozitivně trhy naopak reagovaly na projev prezidenta FEDu Bena Bernankeho, ve kterém se zmínil o  možnosti přerušení série zvyšování úrokových sazeb, ale zároveň zdůraznil, že případná přestávka ještě nemusí znamenat definitivní konec zpřísňování měnové politiky v USA. Je však třeba též poznamenat, že výborné makroekonomické ukazatele a hospodářské výsledky společností nasvědčují tomu, že americká ekonomika se s vyššími úrokovými sazbami dokáže vypořádat, aniž by došlo k sebemenšímu ohrožení hospodářského růstu. Výraznějšímu posilování akciových titulů bránily též geopolitické problémy související se situací v Íránu, rostoucí cena ropy a rostoucí výnosové míry státních dluhopisů. Cena ropy se vyšplhala na nová historická maxima a výnos desetiletého vládního dluhopisu se poprvé od 10. června 2002 vyhoupl nad úroveň 5%.

 

V důsledku rostoucích cen ropy, zlata, mědi a dalších komodit se dařilo zejména akciím komoditních společností. Špatně si nevedly ani sektory polovodičů, dopravy.a veřejných služeb. Nejhorší výsledky zaznamenaly biotechnologie a počítačové technologie. Index Dow Jones, který z hlavních indexů zaznamenal nejlepší výsledek, posílil o 2.32% na hodnotu 11367.14 bodů. S&P index vzrostl o slušných 1.22% na konečnou hodnotu 1310.61 bodů. Nejhůře si vedl technologický Nasdaq, který oslabil o 0.74% na 2322.57 bodů.

 

Ani evropské trhy nezaznamenaly výraznější výsledky, i když v průběhu měsíce též dosáhly na nová několikaletá maxima. Ve zdravém tempu pokračovala aktivita v oblasti fúzí a akvizic a je zřejmé, že evropské akcie zaznamenávají nejlepší začátek roku od roku 1998. I nadále jsou v následujících 12 – 18 měsících očekávány velmi silné zisky evropských společností, tažené zejména kapitálovými výdaji a aktivitami na poli fúzí a akvizic. Nicméně i na evropských trzích se projevují obavy z vyšších úrokových měr, které by mohly negativně zapůsobit na spotřebitelské výdaje a zisky společností. Úrokové sazby se tak dostávají do centra pozornosti investorů. Ačkoliv je všeobecně očekáváno, že ECB ponechá základní úrokovou sazbu na úrovni 2.5%, množí se signály, že měnová politika by v tomto roce mohla být přísnější než se doposud předpokládalo. Hospodářské výsledky evropských společností však prozatím zůstávají velice silné. Rostoucí ceny komodit opět tlačily ceny akcií těžebních společností nahoru. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci posílil o 0.55% a uzavíral na úrovni 1,377.99 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se zvýšil o 0.67% na hranici 6009.89 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Index ISM průmyslu v březnu nečekaně klesl na 55.2, zatímco ekonomové odhadovali růst indexu na 57.0. Růst nových zakázek i produkce však lze stále považovat za relativně silný. Nicméně tato makroekonomická data alespoň dočasně naznačují určité zpomalení velmi zdravého růstu aktivity průmyslu v USA. Počet nově vytvořených pracovních míst v březnu vzrostl o 211 000, zatímco trh čekal zvýšení o 190 000. Míra nezaměstnanosti klesla na 4.7% oproti 4.8% v únoru. Revize hodnot ukazatelů zaměstnanosti směrem dolů v předchozích měsících však zapříčinily, že zpráva je všeobecně slabší než ekonomové odhadovali. Nezaměstnanost v prvním čtvrtletí tak klesla o něco méně, než se původně očekávalo.

 

Bilance zahraničního obchodu USA skončila v únoru deficitem ve výši 65.7 mld. USD. Výsledek výrazně předčil očekávání trhu, když ekonomové odhadovali schodek ve výši 67.5 mld. USD. Došlo tak k razantnímu snížení deficitu oproti lednovému schodku ve výši 68.6 mld. USD. K dobrému výsledku přispělo zejména značné zmenšení schodku zahraničního obchodu s Čínou a všeobecně nižší dovoz. Únorový deficit však zůstává na třetí nejvyšší úrovni v historii, což předznamenává i dosažení rekordního deficitu za celý rok, když loni činil 723.6 mld. USD. Ministerstvo financí USA oznámilo, že schodek federálního rozpočtu v březnu vzrostl na 85.5 mld. oproti 71.2 mld. USD před rokem. Jde o větší deficit, než bylo očekáváno, když ekonomové jej odhadovali na 73 mld. USD. Ve srovnání s rekordním únorovým deficitem ve výši 119.2 mld. USD však klesl.

 

Ministerstvo obchodu USA oznámilo, že maloobchodní tržby v březnu oproti minulému měsíci vzrostly o 0.6% po únorovém poklesu o 0.8%. Maloobchodním prodejům se tak v březnu dostalo příznivého oživení, které bylo podpořeno zejména vyššími tržbami z prodeje nových automobilů. Bez zahrnutí nových automobilů se tržby zvýšily pouze o 0.4%. Výsledky téměř naplnily očekávání ekonomů, kteří odhadovali růst prodejů o 0.5% resp. 0.4%. Relativně příznivý vývoj maloobchodních tržeb tak prozatím vyvrací obavy ekonomů z útlumu spotřebních výdajů pod tlakem vysokých cen energií a pohonných hmot.

 

Index výrobních cen (PPI) v USA se v březnu zvýšil o 0.5% oproti únorovému poklesu o 1.7%, zatímco analytici očekávali jeho zvýšení o 0.4%. Index PPI bez cen potravin a energií vzrostl o 0.1%, což bylo o něco méně než se čekalo, když trh odhadoval zvýšení o 0.2%. Meziročně index PPI stoupl o 3.5% a jádrový index PPI bez cen potravin a energií se zvedl o 1.7%. Makroekonomická data jsou pro akciové trhy zejména s ohledem na nízkou jádrovou inflaci relativně příznivá. Index cen spotřebitelů (CPI) se v březnu zvýšil o 0.4% oproti růstu o 0.1% v únoru a střetl se tak s očekáváním ekonomů. Jádrový index CPI nezahrnující ceny potravin a energií však překvapivě vzrostl o 0.3%, zatímco trh čekal jeho zvýšení pouze o 0.2%. V případě jádrové inflace tak jde o největší nárůst za poslední rok. Meziročně jádrový index CPI vzrostl o 2.1% ve srovnání s 2% před rokem.

 

Index spotřebitelské důvěry v USA se v dubnu zvýšil na 109.6 z březnových 107.5 bodů a překvapivě tak vzrostl na nejvyšší úroveň za poslední čtyři roky. Data předčila odhady analytiků, kteří očekávali dokonce pokles indexu na 106 bodů. Důvěra spotřebitelů byla pozitivně ovlivněna zejména příznivým výhledem trhu práce, který tak zastínil obavy z rostoucích cen pohonných hmot. Spotřebitelská nálada se v USA v dubnu zhoršila v důsledku obav z dalšího zvyšování cen pohonných hmot, které tak zastínily pozitivní vývoj na akciových trzích a zlepšující se situaci na trhu práce. Index spotřebitelské nálady klesl na 87.4 bodů z březnových 88.9 bodů, zatímco analytici očekávali růst indexu na hodnotu 89 bodů.

 

Ministerstvo obchodu USA oznámilo, že americká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla nejrychleji za dva a půl roku. Meziroční tempo růstu hrubého domácího produktu se zvýšilo na 4.8% oproti 1.7% v posledním čtvrtletí roku 2005. Ekonomika byla podpořena zejména vyššími investicemi a výdaji spotřebitelů.

 

V zemích Eurozóny i nadále přetrvává vyšší míra nezaměstnanosti. Přesto však v posledním roce klesla téměř o 1%. Míra nezaměstnanosti Eurozóny v únoru klesla na 8.2% z 8.3% v lednu. Pokles míry nezaměstnanosti v únoru nastal v řadě zemí Eurozóny. Míra nezaměstnanosti v Německu v březnu překvapivě mírně vzrostla na 11.4%. Do výsledků se mírně promítají i cyklické důvody a rychlejší růst ekonomiky Eurozóny. Míra nezaměstnanosti by mohla v dalších měsících ještě mírně klesnout, avšak na významnější oživení trhu práce se stále čeká. Index firemní aktivity služeb Eurozóny v březnu mírně zaostal za očekáváním, když stagnoval na úrovni 58.2. Maloobchodní tržby Eurozóny v únoru meziměsíčně klesly o 0.2% a meziročně vzrostly o 1.0% po silnějším růstu o revidovaných 1.3% v lednu. Oživení evropské ekonomiky, které lze spatřovat v poslední době, se stále nedotýká právě maloobchodních tržeb a tudíž ani spotřeby domácností. Ostatní indikátory ekonomické aktivity v Eurozóně však posilují.

 

Evropská centrální banka na svém včerejším zasedání ponechala dle očekávání trhu základní úrokovou sazbu beze změny. Hlavní úroková sazba tak zůstává na úrovni 2.50%. Na tiskové konferenci však prezident ECB Jean-Claude Trichet naznačil, že ke zvýšení nedojde pravděpodobně ani v květnu. Nicméně Trichet dále prohlásil, že ECB chce udržet inflační nebezpečí pod kontrolou, z čehož lze pravděpodobně usuzovat na zvyšování úrokových sazeb v budoucnosti. Index spotřebitelských cen (CPI) Eurozóny se v březnu meziměsíčně zvýšil o 0.6% a naplnil tak očekávání analytiků. Meziročně inflace klesla také v souladu s očekáváním na 2.2% oproti únorovým 2.3%. Růst inflace v únoru byl zapříčiněn zejména sezónním zvýšením cen oděvů. Ze stejného důvodu došlo také ke zvýšení jádrové inflace bez zahrnutí cen potravin a energií. Meziročně však inflace zůstává i nadále na přijatelné úrovni kolem 1.4%.

 

Německý index očekávání firem ZEW v dubnu nečekaně klesl o 0.7 bodů na 62.7 bodů, zatímco ekonomové odhadovali dokonce růst indexu o 2-3 body. Silný růst indexu z konce loňského roku byl vystřídán již třetím poklesem v řadě. Nicméně index se stále drží na relativně vysoké úrovni, která indikuje dobré vyhlídky pro budoucí vývoj. Hlavními důvody, které nepříznivě zapůsobily na vývoj indexu, byly obavy ze zpomalování globální ekonomiky, slabá domácí poptávka a především stále rostoucí cena ropy.

 

Průmyslová výroba v Německu se v březnu překvapivě zvýšila o 1.0%, zatímco ekonomové očekávali její meziměsíční růst pouze o 0.6%. Průmyslová výroba za leden byla revidována směrem nahoru. Data jsou relativně příznivá a potvrzují zdravý růst aktivity průmyslu a celé německé ekonomiky. Stále silný zůstává především růst zahraniční poptávky, nicméně nepatrné oživení lze pozorovat již i v oblasti domácí poptávky. Index Ifo v Německu v dubnu nečekaně vzrostl na 105.9 ze 105.4, zatímco ekonomové odhadovali snížení indexu na 104.8 – 104.9. Z výsledků lze usuzovat na zdravou výkonnost německé ekonomiky a zesilování hospodářského růstu v prvním pololetí, přičemž společnosti nejlépe hodnotí situaci v exportu a naopak k mírnému ochlazení sentimentu dochází v maloobchodu.

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Americký producent počítačů Apple Computer představil nový software Boot Camp, který umožní fungování konkurenčního operačního systému Windows od Microsoftu pracovat v jeho strojích. Tato možnost by mohla přilákat miliony nových kupujících, kteří upřednostňují operační systém Windows a zároveň by měli zájem o práci na počítačích Macintosh od Applu. Akcie společnosti na základě pozitivní zprávy vystoupaly o téměř 10%. Čistý zisk počítačové společnosti ve druhém čtvrtletí vzrostl na 410 mil. USD či 0.47 USD na akcii ve srovnání s 290 mil. USD či 0.34 USD na akcii ve stejném období loni. Trh očekával zisk ve výši 0.43 USD na akcii. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o 35% na 4.36 mld. USD, přičemž analytici odhadovali růst tržeb na 4.52 mld. USD.

 

Čistý zisk výrobce elektronických zařízení Research in Motion se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil na 18.4 mil. USD či 0.10 USD na akcii. zaúčtovala jednorázové náklady 162,5 mil. USD. Bez zahrnutí jednorázových nákladů, vynaložených v souvislosti se soudním sporem s firmou NTP a jeho urovnáním, zisk společnosti dosáhl 0.65 USD na akcii, což bylo v souladu s původně odhadovaným rozmezím 0.64-0.66 USD. Tržby společnosti vzrostly o 39% na 561.2 mil. USD. Zisk i tržby Research in Motion mírně zaostaly za očekáváním analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 0.67 USD na akcii a tržby ve výši 567 mil. USD. Čistý zisk největšího producenta hliníku na světě Alcoa v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl na 608 mil. USD či 0.69 USD na akcii ve srovnání s 260 mil. USD či 0.30 USD na akcii loni. Výsledky tak výrazně překonaly odhady analytiků, kteří očekávali zisk ve výši 0.51 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily na 7.24 mld. USD z 6.29 mld. USD, přičemž odhad trhu byl 7.21 mld. USD. Výborné výsledky byly pozitivně ovlivněny vysokými cenami kovů a silnou poptávkou. Akcie společnosti na základě zprávy posílily o více než 6%.

 

Čistý zisk biotechnologické společnosti Genentech v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 48% na 421 mil. USD či 0.39 USD na akcii. Přepočítaný zisk bez jednorázových položek se zvýšil na 0.46 USD na akcii oproti 0.29 USD na akcii loni, zatímco analytici odhadovali zisk ve výši 0.41 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily na 1.986 mld. USD z 1.462 mld. USD před rokem, přičemž odhad trhu činil 1.964 mld. USD. Přestože v obou případech šlo o dobré výsledky a Genentech předčil očekávání, jeho akcie reagovaly negativně, když oslabily o více než 1%. Čistý zisk společnosti General Electric v prvním čtvrtletí vzrostl na 4.31 mld. USD či 0.41 USD na akcii oproti 3.97 mld. USD či 0.37 USD na akcii loni. Zisk z pokračujících činností činil 0.39 USD na akcii a střetl se tak s odhady analytiků. Tržby společnosti se zvýšily o 10% na 37.82 mld. USD, zatímco analytici odhadovali tržby ve výši 37.36 mld. USD. Vedení GE ve druhém čtvrtletí odhaduje čistý zisk v rozmezí 0.46-0.48 USD na akcii a pro celý rok 2006 plánuje zisk z pokračujících činností v rozmezí 1.94-2.02 USD na akcii při odhadu trhu ve výši 1.99 USD.

 

Čistý zisk poskytovatele investičních služeb společnosti Merrill Lynch v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 61% v důsledku předpokládaného jednorázového nákladu na akciové opce. Zisk společnosti se tak snížil na 475 mil. USD či 0.44 USD na akcii ve srovnání s 1.2 mld. USD či 1.21 USD na akcii před rokem, když zmiňovaný jednorázový náklad činil 1.2 mld. USD. Analytici odhadovali zisk ve výši 0.32 USD na akcii. Tržby společnosti ve stejném období však dosáhly rekordních hodnot, když vzrostly o 28% na 8 mld. USD. Čistý zisk internetového obchodníka s cennými papíry TD Ameritrade v prvním čtvrtletí se více než zdvojnásobil, když meziročně vzrostl na 173 mil. USD či 0.30 USD na akcii oproti 77.4 mil. USD či 0.19 USD na akcii před rokem. Tržby společnosti se zvýšily  na 497 mil. USD z 232 mil. USD. Společnost dále prohlásila, že akvizice společnosti TD Waterhouse se záhy projeví v ještě větším zlepšení jejích výsledků. TD Ameritrade zavede rovné poplatky za obchodování ve výši 9.99 USD na veškeré internetové obchody s akciemi. Akcie společnosti na zprávu reagovaly negativně, když oslabily o 9.72%.

 

Čistý zisk provozovatele internetového vyhledávače Yahoo se v prvním čtvrtletí meziročně snížil na 160 mil. USD či 0.11 USD na akcii oproti 195 mil. USD či 0.13 USD na akcii loni. Zisk za minulý rok však nezahrnuje náklady na akciové opce. Výsledky společnosti se tak střetly očekáváním analytiků. Tržby společnosti ve stejném období vzrostly o 34% na 1.567 mld. USD. Akcie Yahoo na základě zprávy výrazně posilovaly. Ztráta počítačové společnosti Sun Microsystems se ve třetím čtvrtletí zvýšila na 217 mil. USD či 0.06 USD na akcii ve srovnání s 28 mil. USD či 0.01 USD na akcii ve stejném období loni. Tržby společnosti však vzrostly o 21% na 3.18 mld. USD. Zatímco v případě zisku se společnost střetla s očekáváním trhu, tržby společnosti zaostaly odhady analytiků, kteří očekávali 3.21 mld. USD. Společnost zároveň oznámila, že po 22 letech odstoupil z funkce generálního ředitele (CEO) Scott McNealy a nahradil ho dosavadní prezident a provozní ředitel Jonathan schwarz. Akcie Sun Microsystems na zprávu zareagovaly z počátku velmi pozitivně, když vyskočily o více než 10%. V průběhu obchodní seance však nadšení z příchodu nového CEO vyprchalo a akcie se rychle zbavily předchozích zisků, když na závěr seance zůstaly téměř beze změny.

 

Britská ropná společnost BP očekává v prvním čtvrtletí stagnaci produkce. Společnost odhaduje produkci ve výši cca 4.025 mil. barelů ekvivalentu ropy denně, přičemž analytici očekávali produkci ve výši 4.1 mil. barelů. Produkce ropy britskou společností by tak stagnovala na hodnotách ze čtvrtého čtvrtletí. Poklesl zejména objem produkce ruské divize TNK-BP, z důvodu prodeje některých aktiv a neobvykle chladnému počasí. Naproti tomu postupně dochází k navrácení produkce po hurikánech Katrina a Rita do původního rozsahu. Rafinérská marže společnosti klesla na 6.28 USD za barel ze 7.60 USD ve čtvrtém čtvrtletí, ale byla vyšší než v prvním čtvrtletí 2005, kdy dosahovala 5.94 USD. Společnost však v blízké budoucnosti očekává značný růst marží v segmentech zemního plynu, elektřiny a obnovitelných zdrojů.

 

Producent mobilních telefonů Sony Ericsson, který je společným podnikem společností Sony a Ericsson, v prvním čtvrtletí více než ztrojnásobil svůj čistý zisk na 109 mil. EUR ve srovnání s 32 mil. EUR před rokem. Tržby společného podniku se zvýšily o 55% na 1.99 mld. EUR. Průměrné prodejní ceny vzrostly o 4% na 149 EUR, zejména díky většímu podílu dražších produktů. Počet prodaných telefonů se zvýšil na 13.3 mil. z 9.4 mil. Podnik svým mateřským společnostem vyplatil dividendu ve výši 247 mil. EUR. Sony Ericsson dále zvýšil předpověď nárůstu prodejů mobilních telefonů na celém světě na 15% z původních 10%. Celosvětově by se tak mělo v tomto roce prodat 900 mil. přístrojů.

 

Nizozemská společnost Philips Electronics v prvním čtvrtletí zvýšila svůj čistý zisk o 37% na 160 mil. EUR či 0.13 EUR na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 14% na 7.37 mld. EUR a srovnatelné tržby se zvedly o 10%. Trh očekával zisk v rozmezí 186-310 mil. EUR a tržby v rozmezí 6.95-7.30 mld. EUR. Dobrých výsledků bylo dosaženo zejména díky větší ziskovosti divizí osvětlení a polovodičů. Společnost dále oznámila, že je na dobré cestě, aby ve střednědobém horizontu dosáhla plánovaného růstu tržeb a provozní marže a že bude zkoumat možnosti akvizic. Tržby německé farmaceutické společnosti Schering v prvním čtvrtletí vzrostly o 16% na 1.41 mld. EUR. Dobrý výsledek byl pozitivně ovlivněn zejména prodejem léku na roztroušenou sklerózu Betaferon a antikoncepčního přípravku Yasmin. Společnost dále uvedla, že v prvním čtvrtletí očekává 4% nárůst provozního zisku na cca 240 mil. EUR a vyjádřila přesvědčení, že je na dobré cestě dosáhnout vytyčených cílů pro tento rok. Schering v nedávné době uzavřel dohodu o odkoupení jinou německou farmaceutickou společností Bayer.

 

Největší světový výrobce mobilních telefonů finská společnost Nokia v prvním čtvrtletí dokázala meziročně zvýšit svůj čistý zisk o rekordních 21% na 1.05 mld. EUR či 0.25 EUR na akcii a předčila tak očekávání analytiků ve výši 0.21 EUR. Tržby společnosti vzrostly o 29% na 9.5 mld. EUR. Objem prodaných mobilních telefonů vzrostl o 40% na 75.1 mil. Provozní marže se snížila z 15.1% na 14.4%. Nokia dokázala zvýšit svůj podíl na trhu mobilních telefonů o 3% na 35%. Švýcarská farmaceutická společnost Novartis dokázala v prvním čtvrtletí zvýšit svůj čistý zisk meziročně o 32% na 1.96 mld. USD, přičemž trh očekával zisk v rozmezí 1.51-1.81 mld. USD. Tržby společnosti vzrostly o 13% na 8.3 mld. USD, zatímco analytici odhadovali tržby v rozmezí 8.21-8.77 mld. USD. Novartis v letošním roce plánuje nárůst čistých tržeb, bez zahrnutí akvizice firmy Chiron, v rozmezí 5-9% a rekordní výši čistého zisku. Akcie společnosti však nejdříve na relativně dobrou zprávu reagovaly poklesem, ale na americké burze nakonec dokázaly posílit o 0.26%.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém měsíci ceny většiny základních komodit pokračovaly v prudkém růstu. Cena lehké ropy se zvýšila o 8.31% na 72.35 USD za barel. Cena zemního plynu však oslabila o 6.87% na 6.71 USD za mil. BTU. Cena zlata se vyšplhala nad hranici 650 USD za trojskou unci, což je nejvyšší hodnota za posledních 25 let.

 

Na devizových trzích v průběhu dubna americký dolar vůči ostatním měnám výrazně oslaboval. Dolar vůči euru oslabil o 5.32% a vůči britské libře dokonce o 6.37%. Vůči japonskému jenu se dolar snížil o 5.14%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc posílila o 4.88%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE