Souhrn týdne 24. 4. - 28. 4. na světových trzích

03.05.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Americké akciové trhy se v uplynulém týdnu neubránily mírnému oslabování, když index S&P a Nasdaq skončily v červených číslech. Trh mohl být opět velice spokojen s řadou hospodářských výsledků společností za první...

a ... čtvrtletí, které hravě předčily očekávání analytiků. Pozitivní náladu mezi investory však opět smetla obava z dalšího zvyšování úrokových sazeb. Překvapivě nepříznivě totiž na vývoj akciových titulů zapůsobily nad očekávání dobré makroekonomické zprávy o spotřebitelské důvěře a prodeji stávajících domů, které znovu potvrdily velmi zdravý stav americké ekonomiky a daly centrální bance další důvod k pokračování v restriktivní monetární politice. Pozitivně trhy naopak reagovaly na projev prezidenta FEDu Bena Bernankeho, ve kterém se zmínil o  možnosti přerušení série zvyšování úrokových sazeb, ale zároveň zdůraznil, že případná přestávka ještě nemusí znamenat definitivní konec zpřísňování měnové politiky v USA. Je však třeba též poznamenat, že výborné makroekonomické ukazatele a hospodářské výsledky společností nasvědčují tomu, že americká ekonomika se ze zvyšováním úrokových sazeb dokáže vypořádat, aniž by došlo k sebemenšímu ohrožení hospodářského růstu. Oslabování akciových titulů bylo možno odůvodnit též technickými faktory, když z krátkodobého hlediska se trh s akciemi zdá být poněkud překoupený. Ke zdravé korekci došlo po velmi vydařeném předešlém týdnu, ve kterém si index Dow Jones dokázal polepšit o plných 1.9% a dosáhl tak největšího týdenního zisku za poslední tři měsíce.

 

V průběhu minulého týdne se nejlépe dařilo akciím zlatých a farmaceutických společností. Hůře si vedly akcie energetických společností, když cena ropy spadla ze svých historických maxim. Index Dow Jones, který si jako jediný dokázal polepšit, posílil o 0.17% na hodnotu 11367.14 bodů. S&P index klesl jen nepatrně o 0.05% na konečnou hodnotu 1310.61 bodů. Nejhůře si vedl technologický Nasdaq, který oslabil o 0.87% na 2322.57 bodů.

 

Akciové trhy v Evropě též nezaznamenaly příliš dobré výsledky a korigovaly z rekordních hodnot dosažených v předešlém týdnu. Několik představitelů Evropské centrální banky se v průběhu týdne vyjadřovalo k inflačním tlakům a úrokové sazby se tak před zasedáním ECB v příštím týdnu opět dostaly do centra pozornosti investorů. Ačkoliv je všeobecně očekáváno, že ECB ponechá základní úrokovou sazbu na úrovni 2.5%, množí se signály, že měnová politika by v tomto roce mohla být přísnější než se doposud předpokládalo. Ekonomický sentiment v Evropě dosáhl v dubnu svých pětiletých maxim a inflace v některých evropských zemích vzrostla více než bylo trhy očekáváno. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém týdnu oslabil o 1.37% a uzavíral na úrovni 1,377.99 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 ztratil o 1.39% na hranici 6009.89 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Průmyslová výroba v Německu se v únoru překvapivě zvýšila o 1.0%, zatímco ekonomové očekávali její meziměsíční růst pouze o 0.6%. Průmyslová výroba za leden byla revidována směrem nahoru. Data jsou relativně příznivá a potvrzují zdravý růst aktivity průmyslu a celé německé ekonomiky. Stále silný zůstává především růst zahraniční poptávky, nicméně nepatrné oživení lze pozorovat již i v oblasti domácí poptávky.

 

Index spotřebitelské důvěry v USA se v dubnu zvýšil na 109.6 z březnových 107.5 bodů a překvapivě tak vzrostl na nejvyšší úroveň za poslední čtyři roky. Data předčila odhady analytiků, kteří očekávali dokonce pokles indexu na 106 bodů. Důvěra spotřebitelů byla pozitivně ovlivněna zejména příznivým výhledem trhu práce, který tak zastínil obavy z rostoucích cen pohonných hmot.

 

Ministerstvo obchodu USA oznámilo, že americká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla nejrychleji za dva a půl roku. Meziroční tempo růstu hrubého domácího produktu se zvýšilo na 4.8% oproti 1.7% v posledním čtvrtletí roku 2005. Ekonomika byla podpořena zejména vyššími investicemi a výdaji spotřebitelů.

 

Spotřebitelská nálada se v USA v dubnu zhoršila v důsledku obav z dalšího zvyšování cen pohonných hmot, které tak zastínily pozitivní vývoj na akciových trzích a zlepšující se situaci na trhu práce. Index spotřebitelské nálady klesl na 87.4 bodů z březnových 88.9 bodů, zatímco analytici očekávali růst indexu na hodnotu 89 bodů.

 

Index Ifo v Německu v dubnu nečekaně vzrostl na 105.9 ze 105.4, zatímco ekonomové odhadovali snížení indexu na 104.8 – 104.9. Z výsledků lze usuzovat na zdravou výkonnost německé ekonomiky a zesilování hospodářského růstu v prvním pololetí, přičemž společnosti nejlépe hodnotí situaci v exportu a naopak k mírnému ochlazení sentimentu dochází v maloobchodu.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Čistý zisk internetového obchodníka s cennými papíry TD Ameritrade v prvním čtvrtletí se více než zdvojnásobil, když meziročně vzrostl na 173 mil. USD či 0.30 USD na akcii oproti 77.4 mil. USD či 0.19 USD na akcii před rokem. Tržby společnosti se zvýšily  na 497 mil. USD z 232 mil. USD. Společnost dále prohlásila, že akvizice společnosti TD Waterhouse se záhy projeví v ještě větším zlepšení jejích výsledků. TD Ameritrade zavede rovné poplatky za obchodování ve výši 9.99 USD na veškeré internetové obchody s akciemi. Akcie společnosti na zprávu reagovaly negativně, když oslabily o 9.72%.

 

Ztráta počítačové společnosti Sun Microsystems se ve třetím čtvrtletí zvýšila na 217 mil. USD či 0.06 USD na akcii ve srovnání s 28 mil. USD či 0.01 USD na akcii ve stejném období loni. Tržby společnosti však vzrostly o 21% na 3.18 mld. USD. Zatímco v případě zisku se společnost střetla s očekáváním trhu, tržby společnosti zaostaly odhady analytiků, kteří očekávali 3.21 mld. USD. Společnost zároveň oznámila, že po 22 letech odstoupil z funkce generálního ředitele (CEO) Scott McNealy a nahradil ho dosavadní prezident a provozní ředitel Jonathan schwarz. Akcie Sun Microsystems na zprávu zareagovaly z počátku velmi pozitivně, když vyskočily o více než 10%. V průběhu obchodní seance však nadšení z příchodu nového CEO vyprchalo a akcie se rychle zbavily předchozích zisků, když na závěr seance zůstaly téměř beze změny.

 

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis dokázala v prvním čtvrtletí zvýšit svůj čistý zisk meziročně o 32% na 1.96 mld. USD, přičemž trh očekával zisk v rozmezí 1.51-1.81 mld. USD. Tržby společnosti vzrostly o 13% na 8.3 mld. USD, zatímco analytici odhadovali tržby v rozmezí 8.21-8.77 mld. USD. Novartis v letošním roce plánuje nárůst čistých tržeb, bez zahrnutí akvizice firmy Chiron, v rozmezí 5-9% a rekordní výši čistého zisku. Akcie společnosti však nejdříve na relativně dobrou zprávu reagovaly poklesem, ale na americké burze nakonec dokázaly posílit o 0.26%.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu se ceny ropy a ostatních komodit pohybovaly smíšeně. Zatímco lehká ropa korigovala z historicky nejvyšších úrovní dosažených v předešlém týdnu, ceny zlata a mědi atakovaly nová několikaletá maxima. Lehká ropa uzavírala týden na hodnotě 72.35 USD za barel, když se snížila o 3.69%. Cena zemního plynu oslabila ještě výrazněji, když ztratila 16.5% na 6.71 USD za mil. BTU. Cena zlata se drží nad hranicí 650 USD za trojskou unci a pohybuje se tak na nejvyšších hodnotách za posledních 25 let.

 

Na devizovém trhu dolar vůči ostatním měnám výrazně oslaboval již druhý týden v řadě. Vůči euru americký dolar ztratil 2.30% a oproti anglické libře se snížil o dalších 2.51%. Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 2.09%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 1.62%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE