Prudký růst akcií Vítkovic o 22,5%, nervózní ČEZ a oslabující Philip Morris.

12.05.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Faktory a vlivy působící na akcie v uplynulém týdnu.

• +22,5% Vítkovice
• Nervozita ČEZ
• Oslabující Philip Morris
• Makroekonomické ukazatele


Prudce vzhůru se tento týden vydaly akcie společnosti Vítkovice, které se obchodují na Volném trhu RM S. Minulý týden v pátek uzavřely na 231 Kč a během týdne posílily o 22,5% až k hodnotám 283 Kč. Na kurz akcie působilo pozitivně oznámení převzetí 80% akcií argentinské společnosti Cidegas, která je jedním ze čtyř argentinských producentů ocelových tlakových láhví. Tímto krokem chtějí Vítkovice proniknout na jihoamerický trh, kde jsou Argentina společně s Brazílií na předních příčkách v zavádění pohonu na zemní plyn a vodík. V případě úspěchu lze dle vyjádření šéfa Vítkovic očekávat, že tato akvizice nebude poslední.
Další pozitivní faktorem bylo oznámení kontraktu na modernizaci elektráren v Tušimicích a Prunéřově. Zakázku pro ČEZ ve výši 15 mld. Kč získala dceřiná společnost Vítkovice Holding – strojírenská firma Vítkovice Heavy Machinery, po dvaceti letech se jedná o první velkou investici ČEZ do obnovy tuzemských uhelných elektráren.

Informační bouře v souvislosti se společností ČEZ působila negativně na akcie této společnosti. Akcie ve středu a ve čtvrtek pokořily pásmo 800 Kč, ale pád ze čtvrtečních maximálních hodnot nad 808 Kč až k pátečním 767 Kč byl poměrně nečekaný, způsobilo ho očekávání velkého přebytku emisních povolenek v Polsku a stáhlo dolů většinu energetických titulů. Těsně před uzavřením týdne akcie ztrátu zkorigovaly a uzavřely na 784 Kč. Nejistotu investorům nepřidalo také protichůdné vyjádření šéfa ODS ohledně možného prodeje společností se státním podílem do roku 2010. Na pomyslném čele kandidátu prodeje je právě ČEZ, kde stát vlastní 67% majetkový podíl.
Příští týden bude trh v očekávání rozhodnutí valné hromady o výplatě dividendy. O návrhu představenstva ve výši 15 Kč bude valná hromada rozhodovat 23. května, od 18.května je s akciemi ČEZ pozastaveno vypořádání, tedy poslední den s nárokem na dividendu ČEZ bude při vypořádání RM-S v čase T+0 ve středu 17.května. Hodnota 15 Kč z akcie je spíše na dolní hranici očekávání trhu, nicméně vzhledem k mimořádné povodňové dividendě (+5 Kč/akcie), potvrzuje trend růstu dividendy o 1 Kč ročně.

Nejvíce tento týden ztratily akcie Philip Morris ČR. Z hodnot 14 417 Kč klesly o 13% až k pátečním 12 554 Kč. Špatné hospodářské výsledky znamenají odliv investic z tohoto dlouho stabilního dividendového titulu např. do akcií Českého Telecomu, kde se analytici očekávají dlouhodobě vyšší dividendový výnos (Letos 45 Kč/akcie)

Zahraniční akciové trhy, zejména americké, stagnovaly v očekávání zasedání FEDu, který dle předpokladů zvýšil americké úrokové sazby o ¼ procentního bodu na současných 5%. Nervozita se promítla i na český kapitálový trh zvýšeným rozkmitem kurzů hlavních akciových titulů. České makroekonomické ukazatele byly poměrně příznivé, dubnové ceny poskočily pouze o 0,1% a zvýšily meziroční inflaci na 2,8%, nezaměstnanost klesla v dubnu na 8,3% a obchodní bilance za březen skončila přebytkem vývozů nad dovozy ve výši 9 mld. Kč. Hlavním vývozním tahoun jsem tradičně auta (v březnu +18,9 mld. Kč), negativně působila vrůstající cena surovin, zvláště vysoká cena ropy zvyšuje dovozy.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Roman Jandík  

Články ze sekce: INVESTICE