Mračna nad pražskou burzou

15.05.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodní seance byla do značné míry ovlivněna negativním vývojem na zahraničních trzích. Český burzovní index PX klesl o 2,88%, když nejvíce klesaly akcie...

Dnešní obchodní seance byla do značné míry ovlivněna negativním vývojem na zahraničních trzích. Český burzovní index PX klesl o 2,88%, když nejvíce klesaly akcie UNIPETROL (-4,36%), ČEZ (-3,75%), KOMERČNÍ BANKA (-3,39%) a ERSTE BANKA (-3,29%).

Prvně jmenovaná akcie dnes zveřejnila své hospodářské výsledky za 1Q letošního roku. Investory čekalo spíše zklamání. Tržby vzrostly o 12%, zisk na bázi EBIT a EBITDA jsou pod odhady, což je zapříčiněno vysokými náklady na restrukturalizaci firem. Zisk byl horší o 33% z důvodu horší schopnosti přenést vysoké ceny ropy a ropných produktů do cen Unipetrolu, dalšími problémy byly dlouhodobé technické odstávky zařízení a vyšší konkurence.

U akcií ČEZ se čekal již při otevření trhu pokles přibližně o dvě procenta, oproti pátku se totiž obchodovaly bez nároku na dividendu. Ostatní spadové tituly se pak svezly na vlně negativní nálady, výjimkou byly pouze akcie CETV, které posílily o necelé procento.

Kurz akcií některých titulů se po dnešním propadu dostal na zajímavé úrovně, další pokles ale ještě nemohu vyloučit.

Autor článku

Milan Podsedník  

Články ze sekce: INVESTICE