Akcie ČEZ na trhu RM-SYSTÉM stále s nárokem na dividendu.

15.05.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Na kapitálovém trhu je v těchto dnech možné pozorovat větší rozdíl hodnoty kurzu u akcií ČEZ, tento efekt je způsoben rozdílným časovým vypořádáním

na BCPP a RM-S. Zatímco na trhu RM SYSTÉM se kupující stává majitelem akcií okamžitě po uzavření obchodu, na pražské burze Vám v čase T+3 připíší akcie na majetkový účet ve Středisku cenných papírů až za tři dny po uzavření obchodu.

Valná hromada ČEZ bude o konečně formě dividendy rozhodovat 23.května, ale již od 18.května je s akciemi ČEZ pozastaveno vypořádání. Poslední den s nárokem na dividendu ČEZ bude tedy při vypořádání RM-S v čase T+0 ve středu 17.května. Kdežto na BCPP byl posledním dnem s nárokem na dividendu pátek 12.května.

Teoreticky by se hodnota akcií ČEZ měla lišit právě o dividendu. Návrh vedení na výplatu dividendy ve výši 15 Kč, o kterém se na valné hromadě bude rozhodovat, je spíše na dolní hranici očekávání trhu. Nicméně vzhledem k mimořádné povodňové dividendě (+5 Kč/akcie) se potvrzuje stabilní trend růstu dividendy o 1 Kč ročně (Dividenda v roce 2004 – 8 Kč/akcie, 2005 – 9 Kč, návrh představenstva na dividendu v roce 2006 – 10+5 Kč).


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Roman Jandík  

Články ze sekce: INVESTICE