Zahraniční obchod - leden 1999

26.04.1999 | ,
INVESTICE


Zahraniční obchod

 

Zahraniční obchod - leden 1999

 

V lednu pokračoval meziroční pokles objemu dovozu i vývozu, který se začal projevovat ve 4. čtvrtletí minulého roku. Dovoz byl proti lednu 1998 nižší o 11,6 % a vývoz se snížil o 8,8 % ( v běžných cenách). V důsledku rychlejšího poklesu tempa dovozu se schodek obchodní bilance v porovnání s lednem 1998 zlepšil a dosáhl pouze 2,5 mld. Kč.

Pokračovaly pozitivní změny ve vývoji struktury zahraničního obchodu. Vývoz vzrost ve skupině stroje a dopravní prostředky (o 4,8 %) a jeho podíl na celkovém vývozu se zvýšil proti lednu o 5,8 bodů. Naproti tomu výrazně poklesl vývoz zemědělského a potravinářského zboží (o 40,4 %) a jeho podíl na celkovém vývozu se snížil o 1,8 bodu. Poklesl rovněž vývoz surovin, polotovarů a chemických v

ýrobků. V dovozu se nejvýrazněji snížil import surovin, polotovarů a chemických výrobků (o 19,7 %) při poklesu podílu na celkovém dovozu v porovnání s lednem 1998 o 4,2 bodu. Snížil se také objem dovozu zemědělského a potravinářského zboží o 11,0 % a strojů dopravních prostředků o 4,8 %.

Z teritorálního hlediska byla a největší část záporného salda vytvořena při obchodování s rozvojovými zeměmi, zeměmi SNS a ostatními zeměmi s tranzitivní státní ekonomikou. Naproti tomu kladné saldo vylo vytvořeno se zeměmi EU (zejména s Německem) a zeměmi SEDVO (zejména se Slovenskem). Z komoditního hlediska bylo nejvyšší záporné saldo ve skupině chemikálie a příbuzné výrobky (-2,7 mld. Kč) a ve skupině minerální paliva, maziva a příbuzné materiály(-2,3 mld. Kč). Kladné sa

ldo v komoditě průmyslové zboží tříděné podle druhu materiálu (+2,9 mld.Kč) a stroje a dopravní prostředky (+1,0 mld. Kč)

Obchodní výměna se Slovenskem výrazně poklesla, dovoz se snížil o třetinu a vývoz o čtvrtinu.

 

 

 

 

 

 

Zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE