Obchody s korunou se zklidnily

16.12.1999 | ,
INVESTICE


Obchodování na měnovém trhu z obav počítačového kolapsu na přelomu roku uvízlo na mrtvém bodě

Obchodování na měnovém trhu z obav počítačového kolapsu na přelomu roku uvízlo na mrtvém bodě. Již od konce minulého týdne většina bank uzavřela své pozice a v současné době dobíhají některé operace klientů. "Včera se realizovalo jen pár obchodů," potvrdil dealer Raiffeisenbank Petr Truchlý. Denní objem obchodování podle odhadů expertů je hodně pod úrovní deseti procent běžného obchodního dne.

Klientské obchody však brzy sko

nčí také. "Importéři si již nakoupili to, co potřebovali pro dovoz vánočního zboží a nové peníze do konce roku potřebovat zřejmě nebudou. Exportérům maximálně doběhne několik faktur," konstatoval Truchlý s tím, že pár obchodů lze ještě očekávat těsně před koncem roku kvůli daňovému přiznání.

Podle názoru některých dealerů však na trhu zůstalo několik velkých, především amerických finančních institucí. Ty mají nyní největší šanci vydělat na kursovém pohybu s poměrně malou částkou, tj. zhruba sto miliónů euro. Výraznější pohyby kursu koruny, která se nyní pohybuje kolem 35,85 Kč/Eur, proto experti nevylučují. Tato situace by měla trvat až do prvního lednového týdne, kdy se buď ukáže, že obavy byly neopodstatněné, nebo opravdu nastane kolaps, který se snad br

zy vyřeší. Obchodování by se mělo rozeběhnout zhruba od 7. ledna.

Zdroj: HN z 16. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE