Dluhopisy jsou

O co jde?

Dluhopisy (obligace, bondy) jsou oblíbeným investičním nástrojem především pro své výnosy v podobě pravidelných úroků. Jedná se o půjčku, kterou poskytuje nový majitel dluhopisu jeho vydavateli. A právě dluhopisům je věnována následující abeceda, ve které se dozvíte nejen kolik stojí, kdo je vydává nebo kolik vynášejí, ale také jaké jsou strategie obchodování s dluhopisy nebo jaká pravidla a zásady je dobré dodržovat.

Zkuste si vypočítat cenu dluhopisu - vyzkoušejte náš Dluhopisový kalkulátor.

Dluhopisy jsou cenné papíry obchodovatelné na burze cenných papírů. Na rozdíl od akcií, které lze na kapitálových trzích také koupit, není pro investora hlavním cílem a měřítkem výnos z pohybu kurzu dluhopisu, ale výše pravidelných úroků, k jejichž platbě se přímo v textu dluhopisu jeho vydavatel zavázal. Úroky jsou vypláceny až do konce platnosti dluhopisu. V tom okamžiku investor obdrží zpět i prostředky, které za dluhopis při jeho koupi zaplatil (tzv. cenu, chcete-li nominální hodnotu dluhopisu).

Vydavatel se prostřednictvím dluhopisů obrací na kapitálovém trhu na investory, kteří jsou ochotni vložit do jeho cenných papírů své peněžní prostředky. Dluhopis je půjčkou, kterou poskytuje jeho nový majitel vydavateli. Dluhopisy nakupují nejčastěji tzv. institucionální investoři (banky, investiční společnosti, pojišťovny, penzijní fondy apod.). Ze zákona je mohou nabývat české i zahraniční právnické a fyzické osoby. I drobný investor si především u dluhopisů s nižšími nominálními hodnotami (do 10.000 Kč) přijde na své.

 
 
 
reklama