Povodňové dluhopisy

Po ničivých povodních v roce 1997 vydal stát ve dvou sériích dluhopisy, které měly zajistit co nejrychlejší přísun finančních prostředků do míst, kde je po živelné katastrofě nejvíce potřebovaly. Povodňové dluhopisy byly atraktivní pro své úroky, které byly přizpůsobovány aktuální míře inflace, a pro svou nízkou nominální hodnotu (1.000, resp. 10.000 Kč).


Splatnost dluhopisu

Výnosy z dluhopisů se splatností v roce 2002 jsou splatné buď k 1. srpnu každého roku nebo k 29. srpnu. Od těchto dní si mohou majitelé listinných dluhopisů každoročně vyzvedávat své výnosy. Výplatu úroků zajišťuje Česká spořitelna po předložení kupónu z kupónového archu každého dluhopisu. Při výplatě do částky 100.000 Kč se investor nemusí prokazovat průkazem totožnosti. Právo na úroky zaniká až po10 letech.

Zajímavý výnos by měl být hlavním motivem pro držbu povodňového dluhopisu až do konce doby splatnosti. Předčasný prodej je možný. Počítat potom musíte s platbou provizí obchodníkovi s cennými papíry, který by Vám zprostředkoval prodej dluhopisu přes Burzu cenných papírů Praha. Vyloučit nelze ani ztráty z nevýhodného aktuálního kurzu povodňového dluhopisu.

 
 
 
reklama