Konzervativní investor

Řada průzkumů mezi českými investory ukazuje, že velká část občanů nakládá se svými úsporami velmi konzervativně. Když už se rozhodnou Češi dočasně volné finanční prostředky zhodnotit, využijí ve většině případů spořicí účty či termínované vklady. Tyto produkty garantují návratnost vkladů a navíc přinášejí i určité malé zhodnocení.

Spořicí a termínované produkty s garancí navrácení vkladu však nejsou považovány za investici. Při investování vždy postupujete riziko možné ztráty vložených prostředků. Motivem pro využití investičních produktů je možnost dosažení vyššího zhodnocení než nabízejí spořicí účty a termínované vklady.

Takzvaní konzervativní investoři očekávají od svých investic především nízkou rizikovost (volatilitu) a kladný výnos překonávající nejen inflaci, ale i úročení spořicích a termínovaných produktů. Obecně jsou za méně rizikové považovány investice do nástrojů peněžního trhu, hypotečních zástavních listů, kvalitních státních dluhopisů, zajištěných fondů a garantovaných investičních certifikátů.

Řada drobných investorů využívá podílové fondy. Z jednotlivých typů fondů patří mezi nejméně rizikové fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy. Ani konzervativní investoři s dlouhým investičním horizontem se nemusí zcela vyhýbat rizikovějším nástrojům, které mohou vylepšit celkovou výkonnost portfolia. Rizikovější cenné papíry by u této skupiny investorů neměly v portfoliu zaujímat více než 25 %. 

 
 
 
reklama