Na automobilu či na nemovitosti lze vydělat miliony

24.05.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Koupě luxusního automobilu či nemovitosti v zahraničí se na první pohled může zdát jako neuvážená a nepotřebná investice určená pro lidi, kteří nevědí co s penězi. Opak je pravdou. Jedná se o investici, která může přinést vysoké zhodnocení.

Téma týdne: Netradiční investice

Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci. Na tomto zdánlivě paradoxním vyjádření je velký kus pravdy. Nejvíce se tato pravda projevuje u těch nejluxusnějších a nejdražších věcí vyráběných v limitovaných seriích. Zatímco běžný nový automobil ztratí, poté co opustí brány autosalonu, nemalou část své hodnoty, platí u luxusních automobilů přesný opak. „Vybírám si vozy, kterých je vyrobeno málo, a pokud je nezničíte, tak jejich cena roste. Když jsem s Maserati vyjel z prodejny, bylo ve vteřině o padesát nebo sto tisíc eur dražší,“ říká majitel vozu italské automobilky orientující se na výrobu luxusních vozů. Pořízení takového vozu lze tedy jednoznačně brát i jako velmi zajímavou investici, která dokáže přinést obrovské zhodnocení.

Spekulantů, kteří se na investice do luxusních automobilů orientují v posledních letech stále přibývá a některé automobilky se jim už začínají více či méně efektivně bránit. Dokládá to například postup Ferrari při prodeji jejich vlajkové lodi - modelu Ferrari Enzo. Každého zájemce o výše zmíněný automobil si totiž světoznámá automobilka nejdříve prověřila a až pak se rozhodla, jestli mu auto prodá nebo ne. Kdo si Enzo objednal, musel ho také přímo odebrat a skutečně ho i používat. Obchod s objednávkami nebyl možný či takzvaný nákup do garáže nebyl možný. Vzácná Ferrari se totiž často dostala do prodeje za zády automobilky. Legendární F40 koupil a za dvojnásobek prodal kupříkladu mistr světa formule 1 Nigel Mansel.


Zajímavou investicí je i nemovitost v zahraničí

I přes výše zmíněný postup automobilek je  spekulativní nákup vozu stále jednou z nejvýnosnějších investic. Luxusní automobil však není zdaleka jedinou netradiční investicí. Možná méně výnosnou, ale o to zajímavější investicí je nákup nemovitosti v zahraničí, například chatu na horách či apartmán u moře. Ty lze využít nejen k vlastní rekreaci, ale také jde o i výhodnou investici. Hodnota takových nemovitostí běžně roste deset a v některých lokalitách dokonce až o třicet procent za rok. Hitem posledních let jsou slovenské Tatry či Bulharsko. Nemovitosti zde jsou totiž mnohem levnější než v České republice. Naopak dražší jsou ve Francii a Švýcarsku, v Itálii či rakouských Alpách stojí zhruba stejně jako v tuzemsku.

 

Netradiční investiceInvestice v sobě vždy nese určité riziko. Pokud jste ochotni riziko podstoupit, přečtěte si o možnostech netradičních investic. Investovat můžete nejen do vína nebo vody, do umění nebo do drahých kovů a kamenů, ale výhodnou investicí může být třeba i automobil. Čtěte naši rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE