Investice do zlata či diamantů je sázka na jistotu

25.05.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Koupit své přítelkyni k zásnubám nebo k jiným důležitým výročím diamantový prsten nemusí být pouze důkaz velké lásky, ale také velmi výhodná investice do budoucna.

Téma týdne: Netradiční investice

Kromě investic do klasických investičních nástrojů, kterými jsou akcie, podílové fondy či komodity, je možné vložit finanční prostředky také do netradičních investic. Mezi nejvíce využívané patří především investice do drahých kovů, investice do umění, investice do vína, investice do vody, investice do drahých kamenů, investice do uranu či investice do automobilu. V dnešním fintriku jsme pro vás připravili to nejdůležitější o investici do drahých kovů, drahých kamenů a do uranu.


Investice do drahých kamenů

Symbol bohatství a krásy, tak by se daly popsat maličké blyštivé kamínky, kterým se říká diamanty. Méně známá je však informace, že diamanty je možné považovat i jako výhodnou investici. Vysoká hodnota těchto drahých kamenů je kromě unikátních chemických a fyzikálních vlastností dána díky omezenému výskytu v přírodě a nákladné těžbě. Diamant se nejčastěji využívá jako průmyslová surovina, jako šperk a jako investiční prostředek. Ovšem diamantů s kvalitou, která je vyžadována k výrobě šperkařských kamenů či pro investiční účely, je velmi malé množství. Každý kámen je hodnocen podle čtyř kritérií (tzv. čtyř C), kterými jsou Cut (brus), Carat (váha), Color (barva) a Clarity (čistota). Jako diamanty vhodné k investici se používají pouze kameny s klasickým kulatým briliantovým brusem o váze 0,3 - 1,5 karátu, které by měly být bílé v horní škále barevné stupnice diamantu a absolutně čisté nebo jen s opravdu velmi malým podílem nečistot.

Diamanty jsou investory hodnoceny jako celosvětově uznávaná komodita. Mezi hlavní přednosti investice do diamantů patří nezničitelnost těchto kamenů, omezené množství, volná obchodovatelnost broušených diamantů nebo že diamanty nepodléhají registraci. Investice do diamantů se však nedá srovnat s klasickými investičními nástroji, protože nepřináší pravidelné výnosy. Jedná se o investici dlouhodobou minimálně na 5 a více let s cílem uložení části svých prostředků do konstantní hodnoty, která přetrvá jakékoliv politické či hospodářské krize. „Ve srovnání s kurzovými turbulencemi, náladami a rozmary akciových trhů si diamanty neustále drží svoji cenu. Lze u nich předpokládat pravidelný nárůst hodnoty. Za posledních 20 let hodnota diamantu průběžně rostla o 3 až 7 procent ročně. Především nárůst hodnoty diamantů nad tři karáty je velmi výrazný,“ říká Ing. Přemysl Synek, předseda představenstva společnosti Diamonds International Corporadion - D.I.C. a.s.

Veškerou těžbu a obchod s diamanty na celém světě řídí pouze dvě monopolní společnosti, kterými jsou De Beers a Leva Levieva. Společnost De Beers obchoduje na dvou třetinách světového trhu s diamanty a zbývající část trhu kontroluje skupina společností Leva Levieva, která se zaměřuje na ruské trhy. "Těžbu a obchod s diamanty na celém světě prakticky ovládají dvě monopolní společnosti: De Beers, která kontroluje dvě třetiny světového obchodu s diamanty, a potom společnosti skupiny Leva Levieva ovládající především ruské trhy, které s De Beers na prodeji diamantů spolupracují. Obchod se surovými diamanty zajišťuje Diamond Trading Company (DTC) – londýnská dceřiná společnost skupiny De Beers, která surové diamanty prodává pouze úzkému okruhu exkluzivních kupců tzv. sightholderům," uvedl Ing. Přemysl Synek, předseda představenstva společnosti Diamonds International Corporadion - D.I.C. a.s.

Setkat se v současné době s nepravým diamantem není obzvlášť výjimečné. Jak však může kupující rozlišit pravý od nepravého, když například mezi syntetickým a přírodním kamenem je možné rozeznat rozdíl pouze pomocí speciálních metod? Jednou z možností je kupovat pouze diamanty s certifikátem, který obsahuje všechny parametry kamene. Tento certifikát však musí být vyhotoven pouze akreditovaným nezávislým znalcem z oboru gemologie a oceňování drahých kamenů. V České republice je tímto orgánem Česká gemologická laboratoř, která je členem Britské gemologické asociace v Londýně. Pro zajištění pravosti vám tedy doporučujeme kupovat diamantové šperky či investiční diamanty pouze u velkých a seriózních společností.


Investice do drahých kovů

Investice do drahých kovů je jednou z nejvíce využívaných alternativních investic. Jedním z hlavních důvodů, proč je například zlato pro investory tak přitažlivé, je především malá závislost na vývoji ekonomiky nebo na kapitálovém trhu a zajímavé zhodnocení. Do zlata je možné investovat buď přímo, čili například do zlatých slitků nebo mincí. Druhou možností je investovat prostřednictvím produktů na zlato navázaných.

Pokud jste se rozhodli investovat do drahých kovů, musíte si uzavřít smlouvu s některým z obchodníků zabývajících se komoditními trhy a převést na zvoleného brokera počáteční vklad. Po uzavření smlouvy máte prostřednictvím svého účtu u brokera přístup na globální trhy například v USA, Evropě či například v Asii. Ve Spojených státech je možné obchodovat na Chicago Board of Trade, Chicago Mercantile Exchange, Chicago Board Options Exchange, New York Mercantile Exchange, New York Commodity Exchange či na New York Board of Trade. V Evropě jsou k dispozici London International Financial Futures Exchange, EUREX či OTC trh na FOREX nebo na Contracts for Diferences (CFD’s) a Asie/Pacifik nabízí možnost investovat na Tokyo Commodity Exchange, Singapore International Monetary Exchange či na Sydney Futures Exchange.


Investice do uranu

Zatímco zdrojem energie 19. století bylo uhlí a 20. století ropa, zdrojem energie v 21. století bude uran. Energie v jedné uranové peletě (velikosti článku vašeho prstu) se vyrovná 481 kubíkům zemního plynu, 806 kilogramům uhlí či 564 litrům ropy. Podle některých odborníků je uran dokonce jediným známým zdrojem energie, který je schopný pokrýt stále rostoucí energetickou náročnost světové ekonomiky. Vzhledem k tomu, že poptávka po uranu znatelně překonává nabídku a stále prudce stoupá, začínají být investice do uranu stále výnosnější. Investovat je možné buď přímo do uranu prostřednictvím fondu nebo investovat do společností zabývajících se těžbou a obchodováním s uranem.

Výhodnosti uranu si však vyspělé světové ekonomiky začínají všímat až nyní, když je vysoká cena a omezené množství ropy, zemního plynu a dalších fosilních paliv donutily přehodnotit postoj k uranu. Velký význam na změně rozhodnutí má také energetická bezpečnost a soběstačnost těchto zemí, které již nechtějí být závislé na ropě z nestabilních či nespolehlivých států (např. Nigérie, Venezuela, Írán či Rusko). Uran je možné oproti ropě, kterou lze skladovat pouze několik desítek dní, nakoupit a skladovat mnohem delší dobu. Tímto předzásobením uranu je možné znatelně snížit bezpečností riziko. Vzhledem k tomu, že žádné z náhradních řešení (vodní energie, větrná energie či bioenergie) není schopné poskytnout dostatečný zdroj energie a jedinou alternativou místo ropy je v současné době pouze uran, se Spojené státy, Čína, Evropa a další státy rozhodly začít stavět nové jaderné elektrárny.

 
Zdroj: Colosseum, D.I.C.

Netradiční investiceInvestice v sobě vždy nese určité riziko. Pokud jste ochotni riziko podstoupit, přečtěte si o možnostech netradičních investic. Investovat můžete nejen do vína nebo vody, do umění nebo do drahých kovů a kamenů, ale výhodnou investicí může být třeba i automobil. Čtěte naši rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE