Chyby traderů očima odborníků - 3. část

05.06.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Poplatky jako kritérium pro výběr brokera, základem úspěchu přísun informací či nadměrné obchodování. To jsou další ze série chyb, mylných představ a domněnek sdílených začínajícími tradery, tak jak je vidí dvojice světoznámých traderů.

Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson patří mezi legendy burzovního obchodování. Během své bohaté kariéry pracovali se stovkami traderů, ať už začínajících či pokročilých. V průběhu let se jim podařilo odhalit několik mylných představ a domněnek, které mohou významně ovlivnit úspěch či neúspěch při investování na kapitálových trzích. Zatímco některé z těchto chyb jsou všeobecně známé a jsou rozsáhle popsány v existující tradingové literatuře, jiným tolik pozornosti věnováno není. Na některé z nich jsme poukazovali již v předchozích dvou dílech seriálu (viz 1. část; 2. část), další sérii chyb, mylných představ a doměnek naleznete na následujících řádcích.

  • Používání výše komisních poplatků jako jediného kritéria při výběru brokera
    Zatímco komisní poplatky se stávají stále významnějším faktorem odlišujícím jednotlivé brokery, protože trading se přesouvá z parketových burz k elektronickým, neměly by se v žádném případě stát jediným kritériem při výběru brokera. Ten, kdo obchoduje na parketových trzích, velice rychle zjistí, že kvalita plnění jeho objednávek může znamenat velký rozdíl v jeho výsledcích. Na těchto trzích se rozhodně vyplatí přihodit několik dolarů navíc na poplatky za obchody u lepšího brokera, který se pro vás bude snažit zajistit co nejlepší cenu. Práce obchodníka na parketu burzy totiž není odlišná od jakékoliv jiné profese. Dělají ji lidé, kteří jsou talentovaní, ambiciózní a motivovaní k tomu, aby dělali svou práci co nejlépe, ale také lidé, které zajímá pouze to, kdy dostanou výplatu.

Mezi důležité faktory pro výběr brokera patří: 

  • Na parketových trzích:
    a. Možnost tradera dovolat se do arbitrážního oddělení (oddělení, které realizuje objednávky traderů) přímo na parket burzy, místo aby se dovolal pouze do centrálního arbitrážního oddělení, které pak bude předávat jeho objednávky na parket.
    b. Vzdálenost arbitrážního oddělení od parketu burzy.
    c. Zkušenosti zaměstnanců arbitrážního oddělení a brokerů na parketu burzy
    d. Zpětná vazba, tedy zpětné volání traderovi ihned po vyplnění jeho objednávky, apod.
  • Při elektronickém tradingu:
    a. Tradingová platforma by měla mít přímé napojení na burzu, tzn. že objednávky by měly být na burzu přednášeny elektronicky, bez lidského zásahu.
    b. Tradingová platforma by měla umožňovat sledování reálných pozic a okamžitého stavu kapitálu.
    c. Tradingová platforma by měla poskytovat reálná data, buď svá vlastní (PhotonTrader, PATS, Crossfire, J-trader atd.) nebo dodávaná třetí stranou (BEST Online poskytuje data od eSignal nebo BarChart.com, pokud si trader tyto služby objedná).

     
  • Přesvědčení, že čím více má trader informací, tím lépe
    Tradeři jsou zaplavování zmatečnými informacemi a tradingovými tipy ze všech stran. Jak se v tom však zorientovat? Jednoduchá odpověď zní, že to vůbec není nutné, protože abyste vydělali na cenových fluktuacích na trhu, musíte pouze pochopit davovou psychologii.

Mnoho traderů věří, že musejí sesbírat a dát do souvislosti všechny možné informace, protože přesně to potřebujeme udělat v reálném světě, když se potřebujeme rozhodnout. Jakmile ovládneme informační toky, bude nám tajemství úspěšného tradingu jistě nějak magicky odhaleno. Nic není vzdálenější pravdě. Nezáleží na tom, kolik informací nasbíráte a prostudujete, stejně nikdy nedáte dohromady všechny dílky skládanky. A pokud budete čekat, až je budete mít, nikdy neuděláte jediný obchod.

To, co potřebujete, je rozvinout své schopnosti rozhodovat se na základě nejistoty (tzn. dostatečně porozumět pravděpodobnosti a získat schopnost zhodnotit poměr podstupovaného riziko a očekávaného zisku, které souvisejí s různými druhy obchodů. Ztrátový obchod neznamená, že rozhodnutí vstoupit do něj bylo špatné, ale může jít o jev, kterému se ve statistice říká: „Správné rozhodnutí, špatný výsledek,“ (tzn. že pravděpodobnost podpořila určitý pohyb, ale tento pohyb se nakonec neuskutečnil dle očekávání).

Nejlepší radou pro začínající tradery je: zapomeňte na matoucí informace. Všechno, co potřebujete, je cenový graf. Nechte na jiných, ať se zabývají všemi těmi zprávami, kolektivní posouzení těchto informací trhem se odráží v pohybu cen. Skutečností je, že každý má stejné informace o cenách, na základě kterých může obchodovat, a žádný trader nikdy nebude mít všechny zdroje, aby získal ověřené informace rychleji než velcí brokeři a vlastníci tradingových společností. Musíte se pouze naučit rozpoznat jejich „otisky“ na grafech, které se projevují určitými cenovými formacemi.

  • Nadměrné obchodování – trávení přehnaného množství času u počítače
    Dříve zmíněná neexistence obchodního plánu spolu s dnešním plněním objednávek rychlostí blesku díky elektronickému tradingu a také s rozšířenými hodinami pro trading v rámci elektronického obchodování způsobuje mnoha traderům potíže. Když vidí všechny cenové pohyby a přepočtou si je na dolary, velmi snadno se stávají netrpělivými a nedokáží si počkat na dobré obchodní příležitosti. Snadno se pak nechají vtáhnout do krátkodobých fluktuací, ztratí přehled o celkové situaci na trhu a začnou nakupovat a prodávat každých pár minut (nebo dokonce sekund), aby zachytili pár ticků jen proto, že jejich obchodní software je tak citlivý a plní objednávky tak rychlé, že jsou přesvědčeni, že se jim to vždy podaří.

Jsme tak zvyklí z reálného světa, že si musíme nechat platit za náš čas (tedy za každou hodinu), že je pro nás těžké sednout si před obrazovku a trpělivě si počkat na tu správnou obchodní příležitost (která se může či nemusí naskytnout v následující hodině nebo dvou). I když to zní nelogicky, když trader sleduje všechny cenové fluktuace, má pokušení „spěchat a pokusit se rychle vydělat“ a realizovat pár rychlých obchodů, aby si nechal zaplatit za čas, kdy čeká na příležitost, která by odpovídala jeho obchodnímu plánu.

Pokud trader na základě zkušenosti ví, že je pro něj takový způsob obchodování ziskový, měl by ho jednoduše zkomponovat do svého obchodního plánu. Samotná skutečnost, že ho ve svém plánu nemá, by měla takové obchody vyloučit z úvah. Je však snadné začít se nudit a být netrpělivý a je těžké odolat pokušení, když od dalšího obchodu nás dělí pouze jedno kliknutí myší. Může to znít jako klišé, ale je pravda, že trpělivost počkat si na správnou příležitost, a disciplína jednat, až když se objeví, je charakteristickým znakem dobrého tradera. Pokud něco ve vašem obchodním plánu není, tak zkrátka přesně to uděláte – tedy neuděláte nic.

Chcete-li mít v životě více vzrušení, zkuste bungee-jumping, skákání padákem nebo jiné podobné aktivity. Nehledejte vzrušení nebo rozptýlení z nudy na finančních trzích, protože pokud se o to pokusíte, rychle vás připraví o kapitál. Trh není pouze o výběru správných vstupů do obchodů nebo „načasování.“ Musíte mát plán, jak číst cenové aktivity a kombinovat je s koherentní a obsáhlou obchodní strategií, která zahrnuje složku pravděpodobnosti.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE