Pražská burza mění svou tvář

20.06.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Burza cenných papírů Praha bude mít novou strukturu regulovaného trhu. Počínaje 1. červencem dojde ke sloučení stávajícího hlavního a vedlejšího trhu. Důvodem je plánovaná změna legislativy.

Burzovní komora Burzy cenných papírů Praha se již koncem května rozhodla změnit stávající strukturu burzovního regulovaného trhu. S účinností od 1. července dojde ke sloučení současného hlavního a vedlejšího trhu. Spojený hlavní a vedlejší trh ponese nadále název hlavní trh burzy.

Důvodem je eurosměrnice

Tímto krokem pražská burza reaguje především na očekávanou tzv. velkou novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu, do které bude zapracována Směrnice 2004/39/ EC Evropského Parlamentu a Rady (MiFID), která bude mít za následek vznik dvou burzovních trhů - regulovaného a oficiálního.

První červencový den tak budou společnosti obchodované na vedlejším trhu převedeny na trh hlavní. Změna struktury trhu se nedotkne oficiálního volného trhu, který bude zachován ve stávající podobě. To však není jediná změna. V souvislosti s rozhodnutím o sloučení trhů byla burzovní komorou schválena novela Burzovních pravidel, která se dotkne především podmínek přijetí cenného papíru k obchodu na hlavním trhu burzy, poplatkového řádu a sazebníku burzovních poplatků na rok 2007.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE