Garanční fond začne vyplácet klienty KTP Quantum

27.06.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Tento pátek, tj. 29. června zahájí garanční fond obchodníků s cennými papíry výplaty klientům zkrachovalé společnosti KTP Quantum, a to prostřednictvím všech poboček České spořitelny.

Společnost KTP Quantum ve své době patřila mezi největší české obchodníky s cennými papíry, když spravovala vklady několika tisícovek klientů, kterým slibovala astronomické zhodnocení svěřených peněz. Jelikož fond neměl dostatek prostředků na výplatu klientů, tj. nebyl schopen dostát svým závazkům, před pěti lety zkrachoval.


Miliony pro tisíce klientů


Nyní se věřitelé znovu setkají se svými penězi, když státem zřízený Garanční fond obchodníků s cennými papíry začne vyplácet oprávněným klientům finanční prostředky. Lhůta pro výplatu začíná dnem 29.června a potrvá do 31. srpna 2007. Bezmála 17.000 klientů bývalého obchodníka s cennými papíry může prostřednictvím některé z poboček České spořitelny požádat o výběr prostředků. Celkem bude v této fázi vyplacena částka 366 milionů Kč.


Výše náhrady omezena


Již v průběhu měsíce června obdržela většina klientů od České spořitelny dopis s pokyny k organizaci výplaty, ostatní klienti dostanou dopis krátce po zahájení výplat. K výběru je nutný průkaz totožnosti klienta, který nemusí mít zřízen účet u tohoto bankovního ústavu. Výplata proběhne buď v hotovosti, nebo může klient požádat o převod na svůj účet. Vzhledem k omezeným finančním prostředkům, které má k této výplatě Garanční fond k dispozici je maximální výše vyplácené náhrady omezena na přibližně 33.500 Kč pro jednoho klienta.


Budou další termíny


Klientům KTP, kteří si v uvedeném termínu nebudou moci vyplacenou náhradu v České spořitelně vyzvednout Garanční Fond zaručuje opakování výplat. První opakovanou výplatu fond připraví na konec letošního roku a poté ji bude opakovat nejméně dvakrát do roka.
V současné době je tisícům klientům zkrachovalé společnosti vyplaceno zhruba 296 milionů Kč.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE