Další miliony pro tisíce klientů jako odškodnění

03.07.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Minulý pátek zahájil Garanční fond obchodníků s cennými papíry výplaty klientům zkrachovalé společnosti KTP Quantum. Tisícovkám důvěřivců, kteří uvěřili v rychlé zhodnocení svých prostředků, tak budou s několikaletým zpožděním vyplaceny miliony korun.

Bezmála 17.000 oprávněným klientům zkrachovalého KTP bude vyplaceno 366 milionů korun. Společnost KTP Quantum ve své době patřila mezi největší české obchodníky s cennými papíry, když spravovala vklady několika tisícovek klientů, kterým slibovala velmi zajímavé zhodnocení svěřených peněz. Jelikož fond neměl dostatek prostředků na výplatu klientů, tj. nebyl schopen dostát svým závazkům, před pěti lety zkrachoval.

Nyní se věřitelé znovu setkají se svými penězi, když státem zřízený Garanční fond obchodníků s cennými papíry začal koncem minulého týdne vyplácet oprávněným klientům finanční prostředky. Lhůta pro výplatu začíná dnem 29.června a potrvá do 31. srpna 2007. Klienti bývalého obchodníka s cennými papíry mohou požádat o výběr prostředků prostřednictvím některé z poboček České spořitelny.

Máme tu další etapu odškodňování klientů KTP. Doposud tisícům klientům zkrachovalé společnosti bylo vyplaceno 296 milionů korun, celková výše náhrad včetně již vyplacených je zhruba 1,4 miliardy. Krach KTP Quantum není na českém kapitálovém trhu ničím ojedinělým, výjimečná je snad výše vyplácených náhrad. Sérii krachu brokerů zahájila společnost Private Investors, poté ji následovalo ještě 8 dalších obchodníků, když naposledy byla odňata licence společnosti Afin Brokers. České národní bance se totiž nelíbily její obchodní praktiky a údajné závažné porušování pravidel jednání ve vztahu k zákazníkům. V tomto případě veškerá klientela byla převedena k Capital Partners, který je jedním z členů pražské burzy.

A proč byla doba nedávno minulá na krachy finančních institucí tolik bohatá? Po privatizačním vlnobití vládlo na finančním poli legislativně poněkud neošetřené prostředí, které umožnilo zkrachovat desítkám družstevních záložen, následovali je již zmínění obchodníci s cennými papíry. Přestože pády jednotlivých finančních institucí nelze zobecňovat, scénář byl mnohdy podobný. Nejprve byl klientům slíben rychlý a nenáročný zisk, kdy zhodnocení vložených prostředků mělo hravě každoročně překročit dvoucifernou hranici. Poté, díky ne vždy zcela transparentním operacím, nebyla společnost schopna dostát svým závazkům a nejednomu důvěřivci zbyly oči pro pláč. Přestože padlo nejedno trestní oznámení, ne vždy byly veškeré nároky klientů uspokojeny nebo, v tom lepším případě, si na své peníze museli počkat i několik let. Garanční fond se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem prostředků pro náhradu vkladů.

Řeči o astronomickém zhodnocení se sice pěkně poslouchají, ovšem žádná investice není zcela bez rizika. Pokud tedy někdo dokáže slíbit astronomické zhodnocení prostředků, aniž byste se sami k tomu přičinili, je tato investice více než riziková. Proto je třeba počítat s neúspěchem a případnými následky. Majitel otevírající restauraci také po jejím půlročním neúspěšném vedení nepřijde zažádat o navrácení svých proinvestovaných prostředků, přestože očekával tučné zisky.

Je pravda, že se frekvence krachů v posledních 5 letech dosti snížila a české finanční prostředí, ať už bankovní či investiční, se pročistilo. Navíc již přes rok se o transparentnost celého trhu stará Česká národní banka, která je regulátorem a vykonavatelem dohledu nad celým finančním trhem. Ovšem ani sebelepší monitoring a regulace nezabrání, aby se na další dvojciferné výkonnosti chytilo několik investičních odvážlivců či naivek.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE