Souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu

03.07.2007 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciovým trhům v USA se v průběhu měsíce června příliš nedařilo, když všechny tři hlavní akciové indexy skončily v červených číslech. Vstup do nového měsíce se akciím vydařil, akcie pokračovaly v růstu a index Dow Jones...

a ... a širší index S&P 500 se posunul k novým historickým maximům. V dalším průběhu měsíce však již trh s akciemi tak silný nebyl a nakonec zaznamenal po delší době výraznější pokles. Trhy ovlivnily zejména komentáře chairmana americké centrální banky Bena Bernankeho, který upozornil na přetrvávající rizika zvýšené inflace. Na základě jeho komentářů lze předpokládat, že ke snížení úrokových sazeb v blízké budoucnosti nedojde a někteří ekonomové dokonce naznačili, že v případě nárůstu inflačních tlaků může dojít k jejich zvýšení. Bernanke dále uvedl, že jako vážnější problém ekonomiky USA vidí v sektoru výstavby a prodejů domů. Nejvýrazněji tak oslabovaly akcie firem spojených s trhem nemovitostí. Poslední data z ekonomiky USA i komentáře předních představitelů FEDu naznačují možnost zvýšení úrokových sazeb ještě v tomto roce. Tato situace má značný vliv na vývoj na dluhopisovém trhu, kde prudce vzrostly výnosy státních dluhopisů. Výnos 10-ročního dluhopisu se v průběhu měsíce vyšplhal až na 5.30%, což byla nejvyšší úroveň od roku 2002. Vyšší úrokové sazby znamenají růst ceny peněz a nepříznivě tak působí na zisky korporátní sféry a potažmo na ceny akcií společností. Případné vyšší úrokové sazby by mohly mít dopad na fúze a akvizice a zisky firem, přičemž právě vysoká aktivita fúzí a akvizic byla dosud jedním z hlavních důvodů růstu cen akcií. Rostoucí úrokové sazby též podněcují přesun volných finančních prostředků z akciového trhu na trh s dluhopisy. Pozitivně na vývoj akciového trhu naopak působily makroekonomické zprávy, které většinou předčily očekávání ekonomů. Investory příjemně potěšily např. zprávy o maloobchodních tržbách, Beige Book, zprávy o jádrové výrobní a spotřebitelské inflaci či Philadelphia Fed Index. Výrazný nárůst za celý měsíc zaznamenala cena ropy, když posílila na hranici 70 USD za barel. Blue chips index Dow Jones Industrial Average za celý měsíc oslabil o 1.61% na úroveň 13627.64 bodů. Širší index Standard and Poor´s 500 klesl o 1.78% na úroveň 1503.35. Technologicky založený index Nasdaq Composite ztratil nepatrných 0.05% na 2603.23 bodů. I přes pomalejší hospodářský růst a vysoké ceny energií si však hlavní akciové indexy v první polovině roku připsaly největší zisky o roku 2003, když Dow Jones vzrostl o 7.6%, S&P 500 posílil o 6% a Nasdaq Composite přidal 7.8%.

 

Evropským akciovým trhům se dařilo o trochu lépe, než jejím americkým protějškům. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci oslabil o 0.44% a uzavíral na úrovni 1604.64 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 vzrostl o 0.70% na hranici 8007.32 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Index podnikových objednávek v dubnu vzrostl o 0.3%, což je podstatně méně než 4.1%ní nárůst v březnu. Analytici očekávali nárůst na úrovni 0.6%. Index ISM v sektoru služeb v květnu neočekávaně vzrostl na úroveň 59.7 oproti dubnové hodnotě 56.

 

Deficit zahraničního obchodu se v dubnu v USA snížil o 6.2% na 58.5 mld. USD. Jedná se o nejrozsáhlejší zlepšení schodku mezinárodního obchodu od loňského října. Deficit byl nižší než ekonomy očekávaný schodek na úrovni 63.5 mld. USD. K poklesu deficitu došlo i přes skutečnost, že ceny importované ropy vzrostly na nejvyšší úroveň od loňského září. Zúžení schodku by mělo podpořit hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí. Export vzrostl na rekordní výši, zatímco import zaznamenal pokles. Americký deficit zahraničního obchodu s Čínou se zvýšil na 19.4 mld. USD ve srovnání s 17.1 mld. USD ve stejném období před rokem.

 

Maloobchodní tržby v USA se v květnu zvýšily o 1.4%, což je největší sezóně očištěný růst za posledních 16 měsíců. K růstu prodejů došlo ve všech kategoriích, od benzínu a automobilů až po stavebnictví a oblečení. Maloobchodní tržby dalece předčily očekávání analytiků, kteří odhadovali jejich růst o 0.7%. Zpráva tak signalizuje, že kupní síla spotřebitelů se po několika slabších měsících opět vrací na solidní úroveň.

 

Index výrobních cen (PPI) v USA v květnu vzrostl o 0.9%, zatímco ekonomové očekávali jeho zvýšení pouze o 0.6%. Největší nárůst opět zaznamenaly ceny energií, když se zvýšily o 4.1%, což je největší nárůst za posledních 6 měsíců. Velkoobchodní ceny benzínu vzrostly o 10.2%. Výrobní ceny potravin klesly o 0.2%. Jádrový index PPI nezahrnující ceny potravin a energií vzrostl o 0.2%, zatímco ekonomové odhadovali jeho zvýšení o 0.1%. Jde o první zvýšení v posledních 3 měsících. Celková inflace vzrostla o 4.1% v posledních 12 měsících. Jádrová inflace na velkoobchodní úrovni se za posledních 12 měsíců zvýšila o 1.6%.

 

Index spotřebitelských cen (CPI) se v květnu zvýšil o 0.7%, což je největší nárůst od září 2005. Hlavní příčinou růstu indexu bylo razantní posilování cen energií a pohonných hmot, když cena benzínu se vyšplhala na historicky nejvyšší úroveň a pohybuje se okolo 3.10 – 3.20 USD za barel. Jádrové inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií, naproti tomu vzrostla jen o 0.1%, zatímco ekonomové očekávali její zvýšení o 0.2%.

 

Počet zahájených staveb v USA se v květnu snížil o 2.1% na sezónně očištěnou roční míru 1.47 mil. jednotek. Nově vydaná stavební povolení vzrostla o 3% na 1.50 mil. Data jsou o něco lepší, než analytici předpokládali, když ti očekávali pokles obou ukazatelů na 1.46 mil. Výstavba jednorodinných domů i nadále slábne, zatímco výstavba nových multirodinných jednotek v květnu vzrostla.

 

Evropská centrální banka včera zvýšila základní úrokovou sazbu o dalších čtvrt procentního bodu na úroveň 4%, když vyspělé evropské ekonomiky pokračují ve zdravém růstu. ECB již tak přistoupila k osmému zvýšení sazeb v posledních 19 měsících a vyhnala je tak na nejvyšší úroveň od teroristického útoku z 11. září 2001 v New Yorku, který negativně ovlivnil vývoj celé globální ekonomiky. Ekonomové růst sazeb o čtvrt procentního bodu očekávali.

 

Německý Index Ifo se v červnu snížil na 107.0 oproti květnovým 108.6, přičemž ekonomové odhadovali jeho pokles jen na 108.4. Klesl jak index současné situace, tak i index očekávání. Výsledky jsou tedy o něco nižší než se očekávalo, nicméně stále signalizují solidní ekonomický růst. Poslední indikátory ekonomiky SRN a Eurozóny ukazují, že ekonomické ochlazení bude zřejmě mnohem slabší, než se původně očekávalo. Hospodářský růst Eurozóny by měl letos stagnovat okolo úrovně 2.8%, přičemž v příštím roce se očekává pokles růstu Eurozóny na 1.9%.

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Flextronics International Ltd., singapurský výrobce elektronických zařízení, oznámil koupi společnosti Solectron Corp. za 3.6 mld. USD (v hotovosti a v akciích). Flextronics nabízí za akcie Solectron 20%ní prémii oproti páteční zavírací ceně 3.37 USD na akcii. Synergický efekt tohoto obchodu by měl po 18-24 měsících přinést efekt v podobě zisku po zdanění ve výši 200 mil. USD. Příjmy nové společnosti by mohly dosáhnout více jak 30 mld. USD.

 

 

Prudential Financial Inc., druhá největší životního pojišťovna v USA, ve svém prohlášení oznámila, že po 26 letech hodlá ukončit poskytování investičních služeb prostřednictvím své brokerské divize Prudential Equity Group. V důsledku tohoto kroku společnost propustí 420 zaměstnanců po celém světě a uzavře své pobočky (např. v New Yorku, Washingtonu D.C., San Franciscu, Chicagu, a stejně tak v i Londýně, Paříži, Zurichu a v Tokiu). Náklady na ukončení činnosti brokerské divize dosáhne 110 mil. USD.

 

Holandský provozovatel supermarketů, společnost Royal Ahold NV oznámila, že v prvním čtvrtletí 2007 zaznamenala pokles čistého zisku na 241 mil. EUR oproti 246 mil. EUR ve shodném období předchozího roku. Zisk na akcii 0.15 EUR zůstal na nezměněné úrovni. Objem prodejů vzrostl v květnu o 11%. I když Ahold v Holandsku vykázal solidní čísla, celkový hospodářský výsledek v uvedeném období byl negativně ovlivněný nižšími výnosy obchodů Stop&Shop a Giant ve Spojených státech amerických v důsledku snížení cen výrobků a zrenovování obchodů.

 

Qualcomm Inc., americká technologická společnost, prohrála soudní spor ohledně neoprávněného používání patentů svého konkurenta Broadcom Corp. Americká obchodní agentura vydala zákaz na dovoz mobilních telefonů a ostatních bezdrátových zařízení, které využívají čipy Qualcomm. Mezi ně patří i Motorola Inc. a LG Electronics Inc.

 

Největší světový producent čipů pro mobilní telefony, americká společnost  Texas Instruments Inc., upravila své odhady hospodaření pro druhé čtvrtletí 2007 směrem dolů. Společnost snížila očekávané tržby z rozmezí 3.32 – 3.6 mld. USD na 3.36 – 3.51 mld. USD. Podobně došlo i k úpravě odhadovaného zisku na akcii z rozmezí 0.39 – 0.45 USD na 0.40 – 0.44 USD. Zpráva investory příliš nepotěšila a akcie společnosti na ni reagovaly poklesem. Analytici na základě signálů o rostoucí poptávce po mobilních telefonech očekávali, že Texas Instruments odhady pro následující čtvrtletí naopak zvýší.

 

Jedna z největších amerických investičních bank Lehman Brothers Holdings Inc. oznámila, že ve druhém čtvrtletí dosáhla čistého zisku ve výši 1.27 mld. USD či 2.21 USD na akcii ve srovnání se ziskem 1 mld. USD či 1.69 USD na akcii před rokem. Společnost svými hospodářskými výsledky investory příjemně překvapila, když analytici očekávali zisk na úrovni 1.87 USD na akcii. Společnost již dlouhou dobu patří mezi největší obchodníky s dluhopisy na světě. V současné době se však snaží rozšiřovat i své ostatní investiční aktivity, což se projevilo zejména na rostoucích příjmech z poradenské činnosti při fůzích a akvizicích.

 

Jedna z největších světových investičních bank Goldman Sachs oznámila, že její čistý zisk se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1% na 2.33 mld. USD či 4.93 USD na akcii oproti 2.21 mld. USD či 4.78 USD na akcii před rokem. Příjmy společnosti naopak klesly o 1% na 10.18 mld. USD ve srovnání s 10.24 mld. USD ve stejném období loni. Analytici očekávali zisk společnosti ve výši 4.79 USD na akcii a příjmy na úrovni 10.16 mld. USD. Akcie Goldman Sachs na zprávu reagovaly negativně, když oslabily o 3.38%.

 

Počítačová společnost Apple Inc. oznámila, že baterie v jejím novém produktu iPhone vydrží podstatně déle, než se původně předpokládalo. Někteří analytici před tím iPhone kritizovali právě z důvodu výdrže baterie, která byla vzhledem k funkcím iPhonu nedostatečná, což by se mohlo negativně odrazit v nižší poptávce po novém produktu. Akcie Applu na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když posílily o 3.81%.

 

Největší americký prodejní řetězec se spotřební elektronikou Best Buy Co. oznámil, že v prvním čtvrtletí jeho fiskálního roku klesly prodeje o 18%. Zisk společnosti se snížil na 192 mil. USD či 0.39 USD na akcii ve srovnání s 234 mil. USD či 0.47 USD na akcii před rokem. Analytici přitom odhadovali zisk kolem nezměněné úrovně 0.47 USD. Best Buy zároveň ohlásil snížení odhadů celoročního zisku na rozmezí 2.95 – 3.15 USD na akcii oproti původně očekávanému rozpětí 3.10 – 3.25 USD. Akcie společnosti na zprávu reagovaly negativně, když klesly o 5.89%.

 

Druhá největší investiční banka na světě Morgan Stanley oznámila, že její čistý zisk se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 40% na 2.58 mld. USD či 2.45 USD na akcii oproti 1.84 mld. USD či 1.75 USD na akcii před rokem. Hospodářské výsledky společnosti předčily očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 2 USD na akcii. Příčinou výborných výsledků je mimo jiné i skutečnost, že bance se velmi úspěšně podařilo vypořádat s problémy v sektoru hypotekárních úvěrů, které se naopak negativně projevily v ziscích ostatních investičních domů (např. Goldman Sachs či Bear Stearns).

 

Výrobce a distributor oceli a železných produktů Commercial Metals Company oznámil, že jeho čistý zisk ve třetím čtvrtletí vzrostl na 99.4 mil. USD či 82 centů na akcii oproti 78 mil. USD či 62 centům na akcii před rokem. Příjmy společnosti se zvýšily na 2.3 mld. USD ve srovnání s 2 mld. USD loni. Analytici odhadovali zisk společnosti ve výši 79 centů na akcii a příjmy na úrovni 2.2 mld. USD.

 

Přední světový producent slunečních brýlí Oakley oznámil, že souhlasí s převzetí konkurenční společností Luxottica za 2.1 mld. USD. Akcie Oakley na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když posílily o 12.8%. V průběhu středeční seance se dařilo i technologickému sektoru. Výrazný nárůst o 8% zaznamenaly akcie druhé největší světové čipové společnosti Advanced Micro Devices poté, co bylo zvýšeno jejich investiční doporučení.

 

Americký průmyslový konglomerát General Electric a britská společnost Pearson už nemají zájem o mediální koncern Dow Jones & Co. Toto rozhodnutí by mělo otevřít cestu pro převzetí mediálního koncernu Dow Jones společností News Corp mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Společnost News Corp v květnu nabídla za Dow Jones & Co zhruba 5 mld. USD.

 

Evropská nízkonákladová letecká společnost číslo 1, irský Ryanair, zaznamenal k 31. 3. 2007 meziroční nárůst zisku o 42%, na úroveň 435.6 mil. EUR. Příjmy v uvedeném období dosáhly 2.24 mld. EUR oproti 1.69 mld. EUR v předcházejícím roce. Společnost však zároveň varovala, že v následujícím roce očekává „jen“ 5%ní nárůst zisku, když v důsledku konkurenčního boje mezi nízkonákladovými leteckými společnostmi bude nucená přistoupit k snižování cen letenek. Nízká poptávka a agresivní cenová politika můžou vést v třetím čtvrtletí k přechodné ztrátě. I přes toto je cílem společnosti zdvojnásobit zisk a počet cestujících do roku 2012.

 

Evropské konsorcium Airbus SAS oznámilo, že na pařížské letecké přehlídce získalo nové kontrakty v celkové hodnotě 39 mld. USD. Největší podíl z celkové výše zakázek tvoří objednávka společnosti Quatar Airways v hodnotě 17 mld. USD. Významná zakázka ve výši 10 mld. USD přišla i ze strany americké letecké společnosti US Airways. Naproti tomu americký producent letadel Boeing získal v průběhu prvního dne přehlídky zakázky jen v hodnotě 4.4 mld. USD.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém měsíci si ceny komodit vedly smíšeně. Cena lehké ropy se zvýšila o 10.42% na 70.68 USD za barel, zatímco cena zemního plynu se propadla o 14.7% na 6.77 USD za mil. BTU. Cena zlata klesla o 2.37% na úroveň 650.9 USD za trojskou unci. Cena mědi se zvýšila o 1.47% na 345 USD. Na devizových trzích v průběhu měsíce americký dolar vůči ostatním měnám zaznamenal smíšené výsledky. Dolar vůči euru se snížil o 0.70% a vůči britské libře ztratil 1.36%. Vůči japonskému jenu dolar posílil o 0.78%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc oslabila o 1.10%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE