Volba strategie ovlivní budoucí výnos

13.07.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Stejně jako u jiných investičních instrumentů i u podílových fondů platí, že riziko a výnos jdou ruku v ruce. Výběr fondu a jeho strategie se tak výrazně podepíše na chování investice a budoucím výnosu.

Téma týdne: Investice do podílových fondů

Každý investor má k dispozici širokou nabídku domácích i zahraničních podílových fondů. A neustále přibývají další. Investiční strategie představuje způsob, jakým investor zhodnocuje svůj majetek. Její volba závisí nejen na investičním horizontu, tj. délce investice, ale zejména na očekávaném výnosu a vztahu k riziku. Proto není od věci věnovat volbě vhodné strategie dostatečnou pozornost.

A právě stupeň nejistoty, jak je riziko obecně definováno, hraje při výběru strategie klíčovou roli. Každý investor vnímá riziko jinak, každý k němu zaujímá jiný postoj. Proto by si investor před uskutečněním samotné investice měl stanovit maximální míru rizika, která je pro něj únosná, a kterou je ochoten podstoupit, tj. zda má averzi k riziku, nebo jej riziko nechává chladným anebo naopak riziko vyhledává. Na základě kombinace rizika a očekávaného výnosu lze pak

  • Ochranná strategie
    Tato strategie je vhodná pro velmi opatrného investora, co se týká tolerance vůči riziku. Cílem je ochrana majetku před inflací, čemuž odpovídá i výnos, který se jen v málokterých případech dostane na úroveň inflace. Portfolio je zde sestaveno většinou z fondů peněžního trhu a částečně z dluhopisů.
  • Konzervativní strategie
    Investor u této strategie očekává stálé výnosy a jen mírné zhodnocení investice na úrovni inflace, resp. lehce nad její úroveň. Převážně jsou v portfoliu umístěny dluhopisové fondy a jen malý podíl tvoří fondy smíšené a fondy peněžního trhu.
  • Vyvážená strategie
    Jsou zde předpokládány vyšší výnosy, avšak s rizikem přechodných poklesů celkové hodnoty investice. V portfoliu jsou umístěny především konzervativnější fondy smíšené a fondy fondů.
  • Dynamická strategie
    U této strategie očekává investor výnosy nadprůměrné a počítá s možností propadu kapitálových trhů. Nejčastěji jsou v portfoliu zastoupeny fondy akciové a v malé míře fondy smíšené a fondy fondů.
  • Agresivní strategie
    Z pohledu tolerance vůči riziku je tato strategie vhodná pro investora, který je ochoten podstoupit vysoké investiční riziko. Přes devadesát procent portfolia tvoří akciové fondy.

Rozhodnutí, jestli chcete malý, ale jistý výnos bez stresu ze ztráty peněz, nebo výnos možná vysoký, ale značně nejistý a vykoupený většími propady na burzách, je na vás. S volbou správné strategie vám může pomoci finanční poradce, konečné slovo však máte vy!


Proč (ne)riskovat?


Při investicích do rizikovějších instrumentů (např. akcií) může v budoucnosti dojít k poklesu hodnoty investice, tj. pravděpodobnost ztráty s rizikovostí strategie roste. Ovšem investice do kvalitně sestaveného portfolia a jeho dlouhodobé držení přináší v průměru více, než investice do bezpečnějších, méně rizikových instrumentů.


Podílové fondyPodílové fondy jsou bezesporu zajímavou možností, jak investovat volné finanční prostředky. Proto jsme se jim věnovali v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků! Dozvíte se, jaké druhy fondů existují, jakým vývojem si u nás prošly, kolik stojí, kde a jak do nich investovat a v neposlední řadě jak správně zvolit investiční strategii.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE