Indexy mapují vývoj celého trhu

23.08.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Sledovat indexy může být velmi zajímavé a také pohodlné. Místo několika desítek či stovek kurzů stačí zaregistrovat pouze jediné číslo. Podívejme se blíže alespoň na nejznámější světové indikátory akciových trhů.

Téma: Seznamujeme se s indexy

Akciové indexy jsou základním statistickým indikátorem měřícím vývoj celého trhu. Pro investory jsou základním ukazatelem, který jim naznačuje, jak se daný trh v čase vyvíjí, tj. zda má klesající či naopak růstovou tendenci. Namísto sledování jednotlivých akcií a jejich kurzů stačí kouknout na hodnotu indexu a hned investor ví, zda má jásat či naopak propadat skepsi.

Tato veličina může být nejen určitým měřítkem úspěšnosti, ale i schopností investora. Ten, který dokáže své investiční portfolio dlouhodobě zhodnocovat lépe než činí přírůstek či ztráta daného indexu, tj. výnosnost portfolia převyšuje výnos celého trhu (čímž se mimochodem vymyká základní investiční teorii), pak má výborný investiční instinkt.


Indexové „top ten“


djia.jpgSvůj vlastní index má téměř každá burza, existuje však i celá řada mimoburzovních indexů. Zřejmě nejznámějším indexem světa je Dow Jones Industrials Average (DJIA), tedy indikátor newyorské burzy. Jde o index třiceti amerických „blue chips“, nejlepších zástupců americké ekonomiky. Jeho vznik je úzce spjat se společností Dow Jones&Co., původně obsahoval 12 titulů, v roce 1928 se jeho počet ustálil na současné třicítce. Jedinou společností, která až doposud zůstala v bázi indexu DJIA je General Electric. V současnosti se hodnota indexu pohybuje nad 13.000 body.

Další významné světové indexy:

  • Standart & Poor’s 500 (USA) - akcie zahrnuté v tomto indexu tvoří asi 70 procent celkové kapitalizace amerického akciového trhu. Pětistovka v jeho názvu znamená, že obsahuje právě akcie 500 společností, které jsou vybrány výborem společnosti Standard & Poor’s na základě konkrétních kritérií jako je stabilita společnosti a obor, ve kterém působí nebo likvidita jeho akcií.
  • Nasdaq Composite (USA) - jeho součástí je v současné době několik tisícovek akciových titulů, amerických i neamerických, které jsou obchodovány na elektronickém mimoburzovním The Nasdaq Stock Market. Podmínky pro zařazení jsou poněkud benevolentnější než u S&P, přesto společnost musí splnit minimální výši hodnoty čistých stálých aktiv a počtu veřejně obchodovaných akcií. Každý titul ovlivní vývoj celého indexu jen takovou vahou, jakou má v celkové tržní kapitalizaci trhu Nasdaq (National Association of Securities Dealers Automated Quotes systém).
  • Finacial Times Stock Exchange (Velká Británie) – index FTSE je hlavním indikátorem londýnské burzy a zahrnuje v sobě 100 britských společností s nejvyšší tržní kapitalizací.
  • DAX (Německo) - index DAX zahrnuje 30 hlavních emisí obchodované na německé burze ve Frankfurtu. Váhy jednotlivých „blue chips“jsou přiděleny na základě burzovní kapitalizace.
  • Nikkei 225 (Japonsko) - cenově vážený index, obdoba DJIA pro tokijsou burzu. Tento index je kalkulován od roku 1950 s počáteční hodnotou 225 bodů a je nejvíce sledovaným indexem asijské akciové burzy. Svého vrcholu dosáhl v prosinci 1989, kdy měl hodnotu 38.915,87 bodů (v současnosti pod hranicí 16.000 bodů).

Domácí a okolní indexy


I tuzemský kapitálový trh má své indikátory výkonnosti. Bezesporu nejdůležitější je index PX, který je oficiálním burzovním indexem Burzy cenných papírů Praha a jeho kolega RM z mimoburzovního RM-Systému. Více informací o nich, jejich konstrukci a vývoji naleznete v článku s názvem Indikátory českého akciového trhu. A co okolní státy? O německém DAXu již byla zmínka, bratislavská burza má SAX, ve Vídni pracují s ATX, indikátorem varšavské burzy je WIG 20 a maďarské nejlikvidnější akcie jsou součástí indexu s označením BUX.

Seznamujeme se s indexyV naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků si tentokrát můžete přečíst o burzovních indexech. Dozvíte se co to index je, proč je důležitý a jak se počítá. Pak se seznámíte nejen s domácími, ale i světovými indexy a v neposlední řadě se dočtete jak do indexů investovat.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE