Tradeři: Důležité je naučit se přijímat ztráty (2. díl)

05.09.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson se obchodování věnují řadu let. Své bohaté zkušenosti předávají studentům na svých seminářích. Co se za ta léta změnilo nebo jak se stát obchodníkem, to se dozvíte v druhém díle našeho rozhovoru.

Za svou 25 letou kariéru učili Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson již stovky a stovky traderů. Své znalosti a zkušenosti využívají i na svých seminářích, na kterých obchodují na živo své daytradingové strategie. Nedávno zavítali i do Prahy a my vám s nimi přinášíme druhý díl rozhovoru, který vám poskytne odpovědi na řadu otázek a případně vám dodá odvahu k investování na kapitálových trzích.

Jaká vlastnost by neměla dobrému obchodníkovi chybět?

Ron: Měl by se naučit přijímat ztráty. Nesmíte chtít pokaždé vyhrát.

Valdi: Musíte mít trpělivost počkat si na správný prodej. Pak musíte mít disciplinovanost, abyste na něj zareagovali, když se objeví. Může se stát, že jen tak sedíte a čekáte na správný obchod – pak přijde příležitost a vy musíte rychle zareagovat. Nemáte čas sedět a přemýšlet: mám ten obchod vzít nebo nemám? Musíte prostě zareagovat, když se objeví. Takže nejdřív jen sedíte a pak musíte být disciplinovaní a zareagovat, poté co jste trpělivě čekali. Když jste na obchod zareagovali, tak potom zas musíte mít dost disciplinovanosti a dát akcie na trh, pak musíte být trpěliví a nechat obchod rozvinout, pak musíte mít disciplinovanost při řízení obchodu a akcií se zbavit. No a pak musíte být disciplinovaní a přijmout obchod, který nabídka přinesla. Trpělivost a disciplinovanost.

Existuje nějaký způsob, jak se této trpělivosti a disciplinovanosti naučit?

Ron: Potřebujete učitele nebo instruktora. Někoho, kdo vás bude učit. Potřebujete, aby vám někdo ukázal, jak to máte dělat, aby vám ukázal burzu na živo. Nejlépe se naučíte obchodovat, když před sebou máte příklad.

Valdi: Já nedám moc na pravděpodobnost. Můžete rozumět všemu ostatnímu, ale pořád potřebujete někoho, kdo vám ukáže jak na to, a předvede vám to v reálném čase na živo.

Ron: To je jedna z věcí, kterou často slyšíme od našich studentů – to, co si odnášejí z našich hodin, kde nacvičujeme obchodování a také z našich seminářů přímo na burze, stejně jako z našich nahrávek živého obchodování. Zdá se, že tento způsob hodně lidí ocení, protože nemají k obchodování přístup, většina ani neznám žádného makléře. Lidé mají vžitou představu, že úspěšný obchodníka se vždycky trefí, sleduje trhy a je nad věcí. Nikdy neudělá chybu a nikdy nic nezkazí. Ale to je nerealistické. Všichni přece děláme chyby a občas něco pokazíme.
 
Ron.jpgTo nejdůležitější, co si lidé odnášejí z našich seminářů obchodování na burze, je, že i když něco propásnete, nechytíte vždycky každý obchod, někdy prodáte příliš brzo, pořád z toho můžeme vyjít dobře. Když přijdou na náš seminář, dokážou pak jít za dalším obchodem. Před pár lety jsme na jednom z našich seminářů obchodování na burze měli situaci, kdy jsme v pondělí začali obchodovat a měli jsme několik ztrát. Ztráty přišli i následující den. My našim studentům říkali: „No řekněte, nejste rádi, že jste zaplatili všechny ty peníze, abyste mohli přijít na náš seminář a vidět, jak prohráváme? Co byste dělali? Šli byste do dalšího obchodu? Kdo je připraven dál obchodovat?“ Nikomu se do toho nechtělo, kromě nás dvou. Pak jsme udělali další dva obchody, na obou jsme vydělali a vynahradili celou ztrátu za pondělí i za úterní dopoledne a ještě jsme vydělali něco navíc. Obrátili jsme se na jednoho z účastníků a zeptali jsme se, jestli by pokračoval v obchodování. Řekl: „Ne, chci skončit.“ Ale to pro ně byla neocenitelná zkušenost, kterou si mohli odnést. Viděli, že mohou pokračovat v obchodech, i když se zrovna nedaří. Že musí být disciplinovaní a pokračovat, jestliže cílem jejich strategie je zisk.

Na trzích se pohybujete již pěknou řádku let. Co se za ta léta změnilo? A došlo vůbec k nějakým změnám?

Ron: Věřte tomu nebo ne, ale myslím, že pravděpodobně došlo ke snížení volatility. Změny během dne i mezi jednotlivými dny jsou mnohem menší, takže tomu musíte přizpůsobit strategii, ale metodologie se nemění. Nemůžete obchod držet pro větší zisk, musíte jít za menšími a rychlejšími zisky. Změna ve strategii spočívá v zaměření se na menší zisky.

Ale zároveň i menší ztráty …

Ron: Přesně tak. V důsledku snížení volatility je riziko ztrát menší. Všechno ostatní zůstává víceméně stejné.

Mluvíte o poklesu volatility. V čem vidíte příčinu?

Ron: Do obchodování přichází čím dál víc lidí, stává se z něj čím dál víc elektronická záležitost a trhy jsou tak stabilnější. Sem tam se některý den pořád ještě objeví velké výkyvy, ale už se to nestává tak pravidelně jako dřív.

Valdi: Ano, v posledních patnácti letech nastala obrovská změna v tom, že se přešlo na elektronické obchodování. Když jsme začínali, sedělo se u telefonu. Nekupovali jste za cenu, která se objevila na monitoru, mohla mezitím stoupnout. Pak jste si prošli záznamy a viděli jste, jak se ceny změnily, a říkali jste si: „Raději jsem ten telefon neměl zvedat.“

Takže nyní mají obchodníci velkou výhodu …

Valdi.jpgValdi: Určitě. Před lety jsme nemohli vůbec používat limitní příkazy. Ale od té doby, co se začalo obchodovat elektronicky, je to opravdu otevřené veřejnosti. Nyní si může otevřít obchodní účet klidně i maloobchodník, obyčejný člověk z ulice, a začít obchodovat v podstatě za stejných podmínek jako velké instituce. Vezměme si například futures trhy. Kdokoli si může založit účet s 10.000 dolary, jde na internet, použije nějaký software pro elektronické obchodování a zadává příkazy na burzu vlastně se stejným vybavením jako velké obchodní instituce a velkoobchody. Obchodování se otevřelo široké veřejnosti, elektronické obchodování a přístup přes internet. Teď se může zapojit kdokoli, kdo má peníze. Máte počítač? Jste tam! Můžete obchodovat stejně jako kdokoli jiný.

Jak tedy probíhaly obchody dříve?

Valdi: Když jsme začínali my, museli jsme mít dostatečně velký účet. Nejprve jste se spojili s telefonickou přepážkou, která byla umístěna přímo vedle burzy. Tam seděl člověk, který zvedl telefon, zapsal na lístek váš požadavek, poslal jej do příslušného oddělení burzy, a někdo jiný tento příkaz vykonal. Poté jste dostali odpověď. Celou tu dobu byl trh v pohybu. Zadávání příkazů nebylo tak pružné. Když se otevřel trh a začalo zadávání příkazů, museli jste všechno dělat přímo na burze. Protože nebylo možné používat limitní příkazy, trh byl neustále v pohybu, pořád se něco dělo.

Dnes, když se při elektronickém obchodování trh dostane do fáze, kdy chcete odejít, tak místo toho, že skutečně odejdete a vzdáte se možného rozdílu mezi nabídkou a poptávkou, můžete zadat limitní příkaz a počkat, jestli někdo zareaguje. Pokud ano, tak získáte rozdíl, což vám nejen dává stejné možnosti, jaké mají velké instituce, ale máte stejné možnosti jako lidé, kteří burzu řídí, jako tvůrci trhu. S limitním příkazem může být rozdíl mezi nabízenou a poptávanou cenou váš. A když na něj nikdo nezareaguje, když nemáte během několika vteřin žádnou odezvu, tak jej jednoduše zrušíte a odejdete z trhu. Máte nad svými příkazy mnohem větší kontrolu, než jste měli dřív.

Kdybych se chtěl stát obchodníkem, co byste mi doporučili, abych udělal? Jak zjistím, který trh je pro mě nejlepší?

Ron: Přijďte na náš kurz a obchodujte s tím, co vám řekneme. [smích] Než se stanete obchodníkem, musíte proniknout do tajů obchodování. Měl byste hodně studovat, získat dobré vzdělání, projít dobrým kurzem, vynaložit dost peněz za opravdu dobrý kurz. Někdo vás musí učit a dělat vám rádce při živém obchodování než vsadíte peníze. Není nad dobré vzdělání a vědomosti, než se pustíte do nějakého obchodu. Jen vzdělání však nestačí. Musíte najít někoho, kdo vám pomůže obchodovat a kdo bude obchodovat před vašima očima. Myslím, že právě tohle je nejdůležitější. My tohle nabízíme. Nevím, jestli to dělá ještě někdo jiný. Jestli ano, tak jich je velmi, velmi málo. Klíčové je získat dobrý trénink, znalosti a najít dobrého učitele. Nepouštějte se do obchodování bez jakéhokoli vzdělání, to vás zničí.

Jak dlouho trvá takový proces?

Ron: To je různé. Každý postupuje jinak rychle. Pokud toho o obchodování moc nevíte a jste úplný nováček, potřebujete alespoň tři až šest měsíců, aby z vás byl průměrný obchodník. Potřebujete se učit a získat dostatečné znalosti, abyste mohli vůbec začít uvažovat o tom, že začnete obchodovat. Může to trvat o trochu kratší nebo delší dobu, ale podle mých statistik a zkušeností potrvá tři až šest měsíců než se můžete pustit do svého prvního obchodu.

Přečtěte si první část rozhovoru s dvojicí světoznámých traderů. Další díl rozhovoru uvedeme na portálu www.finance.cz příští pondělí, tj. 10. 9. 2007.

Poděkování za zprostředkování rozhovoru patří asociaci CNATA.

Autor článku

Tomáš Cína  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE