Komodity: Sóji opět nepřeje počasí; pozor na dnešní fundamenty

04.10.2007 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


  Otevírací ceny kukuřice, pšenice i sóji jsou dnes vyšší než včerejší uzavírací ceny. Růstu cen opět pomohlo počasí a...

...také jiné fundamentální zprávy.

Cena pšenice začala včera růst kvůli opět se zvyšující poptávce. Analytici se schodují, že pokles cen v posledních dnech byla pouze záležitost technické analýzy - tzv. cenová korekce a že fundamentální zprávy jsou nadále důvodem pokračujícího rostoucího trendu na trhu. USDA zveřejnila, že nejmenovaný stát včera koupil 290 tisíc tun americké pšenice, přičemž suché počasí v Brazílii i Austrálii snížilo podstatně objem světové úrody v letošním roce.

Dnešek bude bohatý na fundamentální zprávy z trhů zemědělských komodit. Dnes v 14:30 (našeho času) bude zveřejněná pravidelná zpráva USDA o vývoji exportu amerických komodit (pro nás důležité pšenice, kukuřice, sója). Očekávání na trhu pšenice je na straně býků, což znamená, že se očekávají silná čísla ohledně vývozu americké pšenice. Také v Kanadě dojde k publikování aktualizovaných odhadů ohledně letošní úrody kanadské pšenice (také tam byly problémy s počasím).

V Brazílii ( i v Austrálii) nadále přetrvává sucho, které komplikuje farmářům sedbu a růst již zaseté sóji. Brazílie je po USA druhým největším producentem sóji na světě. Teploty pohybující se kolem 38°C jednak oddalují sedbu v regionech, kde se vypěstuje téměř polovina brazilské úrody, ale také vysušuje podzemní zásoby vody na polích. Sezonní srážky mají již několik dní zpoždění a předpověď počasí není příznivá.

Sója a kukuřice také těží z býčí nálady na trhu pšenice. Jsou totiž substitutem pšenice při výrobě biopaliv anebo v případě krmných směsí, částečně i v potravinářském průmyslu.

Růst cen kukuřice je mírný, mnohem významnější je na trhu pšenice a sóji. Cena kukuřice dnes zatím osciluje kolem 347 USD/100 bušlů, sója 954 USD/100 bušlů a pšenice 941 USD/100 bušlů.

 

Autor: Jana Albertová

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE